Startbijeenkomst onderzoek klooster Hulsbergen

De stichting Recreatie Wapenveld (SRW) belegt op donderdag 26 september een startbijeenkomst voor het onderzoek met grondradar dat binnenkort wordt uitgevoerd naar de locatie van het klooster Hulsbergen ten noorden van Wapenveld.

Eerder dit jaar kreeg de SRW een bijdrage van de provincie Gelderland van 20.000 euro terwijl eerder ook bijdragen van het Waterschap Vallei en Veluwe en het fonds Rabobank werden ontvangen. Het project dat totaal zo’n 25.000 euro kost, omvat een onderzoek met grondradar, het doen van proefboringen en graven van proefsleuven en een kansenkaartt om de resultaten te gebruiken voor de versterking van recreatie en toerisme.

Grondradar
Het onderzoek wordt uitgevoerd op camping ’t Klooster en omgeving, de vermoedelijke locatie van het klooster. De supervisie is in handen van Cultuurland Advies in Wapenveld, het onderzoek met grondradar wordt uitgevoerd door  archeologisch onderzoeksbureau RAAP. “Uit mondelinge informatie weten we dat op diverse plekken in het onderzoeksgebied restanten gevonden zijn. We hopen dat de grondradar de samenhang kan ontdekken van ondergrondse restanten”, zegt voorzitter Roel Docter van de SRW. Met een grondradar kunnen funderingen en verstoringen in de bodem tot drie meter diepte worden opgespoord.

Toelichting
Op de startbijeenkomst geeft de SRW tekst en uitleg over de gang van zaken tot nu toe en zal historicus Evert de Jonge in gaan op de positie van het klooster Hulsbergen. Cultuurland Advies zal een toelichting geven op het onderzoek dat op stapel staat. Verder wil de SRW met de aanwezigen graag nadenken over een vervolg. “Wellicht moet we komen tot een nieuwe stichting om het verleden van het klooster zowel voor de eigen bevolking maar ook voor de vrijetijdseconomie beter zichtbaar te maken”, zegt Docter.

Vrieze’s Erfgoed
De bijeenkomst op donderdag 26 september wordt gehouden op bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld en begint met een inloop om 19.30 uur. Op de bijeenkomst toont Bernard Bos door hem gemaakte tekening van hoe het geweest zou kunnen zijn en Han Mosterd laat een aantal bodemvondsten zien die in de loop der tijd zijn gevonden.  De toegang is gratis, maar aanmelden vooraf is nodig via info@vriezeserfgoed.nl.

1 REACTIE

  1. Tegen beter weten in wordt hier een onderzoek opgestart waarvan de uitslag nu reeds bekend is, Nop dus.
    Als je alle bekende feiten en feitjes op een rijtje zet is er maar een conclusie mogelijk n.l. dat de restanten van het kloostergebeuren onder het kanaal en dijk verdwenen zijn. Maar goed we zullen zien, toch.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in