Kinderen zien in kunst figuren die er niet zijn

De zogenaamde Poortlessen van de basisschoolleerlingen waren op maandag 12 februari niet zoals gebruikelijk in de Dijkpoort, maar in het Voerman Stadsmuseum. Daar werden de leerlingen ontvangen door Bertjan Schrader, directeur, en Marga Brinkhoff, educatie.

Edith de Jong begeleidt de lessen: ‘Via de zij-ingang mochten de kinderen naar binnen. In de grote zaal gaf Schrader een presentatie over het ontstaan van het museum dat begon in de oudheidskamer in de Dijkpoort, waar de leerlingen nu wekelijks les hebben. Ook werd verteld dat Voerman senior graag in Hattem wilde wonen, omdat hij de luchten zo mooi vond en Hattem zo’n prachtstad, “is het ook….”, verzuchtte daarop één van de leerlingen.’

Daniel Douglas
Na de introductie kwamen de kinderen via kunststromingen vanaf de middeleeuwen uit bij het surrealisme en Pareidolia Surrealisme van Daniel Douglas. Een verrassende eigen stijl, waarbij de kern gevormd wordt door het zelf invullen van figuren die er eigenlijk niet zijn. Van bijvoorbeeld het zien van gezichten in wolken. Douglas exposeert momenteel in het museum.

Droomleven
Douglas had speciaal voor de leerlingen een filmpje opgenomen vanuit de Filipijnen waar hij ’s winters verblijft. In de vroege ochtend was deze naar Schrader gestuurd. De kunstenaar vertelde daarin over zijn werk, maar vooral over het volgen van je dromen. Hij leidt nu zijn droomleven met achter hem witte stranden, zee en kokosbomen. Hij duikt regelmatig de zee in om de schelpen goed te bekijken, als inspiratie voor zijn onderwater-schilderijen.

Na deze inspiratie gingen de leerlingen in twee groepen uiteen om aan de hand van vragen de schilderijen in het hele museum te bekijken. In de afsluiting kwamen ze hierop terug. Enthousiasme alom!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in