Nog eens 2 ton subsidie voor Erve IJzerman in Wapenveld

De oude monumentale boerderij Erve IJzerman in Wapenveld krijgt van de provincie Gelderland nog eens 2 ton subsidie voor restauratie. Dat heeft Gedeputeerde Staten besloten. Door de subsidie is het voor de stichting die de boerderij beheert mogelijk om het pand verder aan te passen tot zuivelmuseum.

De oude boerderij uit de 19e eeuw aan de Kanaaldijk is nog helemaal in originele staat. Twee zussen en een broer woonden hier samen tot hun dood en deden alles precies zoals hun ouders dat deden. Nadat de laatste zus overleed, werd de boerderij aangekocht en gerestaureerd om te zorgen dat de boerderij behouden zou blijven.

Restauratie
Momenteel wordt er door verschillende aannemers volop gewerkt in de boerderij. Behalve deuren, ramen en kozijnen wordt het oude voeg- en schilderwerk hersteld en worden de oude vloeren in het voorhuis helemaal gerestaureerd. Ook moet een staalconstructie onder de vloer worden vervangen. Daarvoor moeten alle oude tegels eruit worden gehaald zonder te beschadigen. Later zal deze bijzondere tegelvloer weer precies zo worden teruggeplaatst.


Dag van de Bouw
Helaas heeft dit wel tot gevolg dat het vorig jaar geopende zuivelmuseum Erve IJzerman dit voorjaar en zomer de deuren alweer gesloten moet houden. Maar zaterdag 15 juni op de ‘Dag van de Bouw’ is publiek welkom om de stand van zaken te bekijken.

‘Heel erg blij mee’
De afgelopen jaren is er al voor tonnen onderhoud gepleegd, maar de 2 ton die de provincie nu beschikbaar stelt is meer dan welkom. Op die manier kan de museale invulling van het eerste zuivelmuseum van Nederland verdere invulling krijgen. ‘We zijn daar heel erg blij mee’, zegt één van de initiatiefnemers Jan Nitrauw.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in