WOZ-waarde van woningen in Hattem met 7,1% gestegen

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen per 1 januari 2020 was voor het vijfde jaar op rij hoger. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In Hattem is de gemiddelde WOZ-waarde voor woningen dit jaar met 7,1% gestegen ten opzichte van 2019. Daarmee ligt de stijging onder het landelijk gemiddelde.

De gemiddelde waarde van een woning in Hattem is nu 302 duizend euro. In 2019 was deze waarde 282 duizend euro, een verschil van 20 duizend euro.

WOZ-waarde volgt huizenprijs
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in