Hattemer alleenverdiener heeft 30.213 euro eigen geld nodig voor 60m2 koopwoning

Alleenstaande starter met een modaal inkomen? In de provincie Gelderland heb je dan gemiddeld €31.803 eigen inleg nodig om je eerste huis te kunnen kopen van 60m2. Wil je in Hattem kopen, dan heb je 30.213 euro nodig, iets onder dan het gemiddelde. In Scherpenzeel gaat het zelfs om ruim €122.000 eigen geld, dat naast het maximale hypotheekbedrag nodig is om überhaupt kans te maken op een eigen huis. Dit en meer blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

Vooralsnog hebben ‘vrijgezelle modale starters’ het in Gelderland beter dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde eigen inleg voor een woning van 60m2 ligt namelijk iets hoger: €38.000. Dit bedrag is gelijk aan een gemiddeld jaarsalaris en staat los van het maximale hypotheekbedrag én overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn: zij hebben namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

In je tienerjaren al gaan sparen
Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”.  Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.

Meeste eigen geld nodig in Scherpenzeel en Barneveld
Alleenstaande starters met een bruto jaarsalaris van €38.000 (modaal inkomen) leggen momenteel in Scherpenzeel het meeste eigen geld in voor de aankoop van een woning. Bovenop de maximale hypotheek die ze krijgen, moeten zij gemiddeld €122.564 inleggen om een woning van 60m2 te bemachtigen. Ook in Barneveld (€88.610 eigen geld), Nijkerk (€72.733), Nunspeet (€63.113) en Putten (€61.113) hebben vrijgezellen een flinke zak geld nodig.“Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

Anno 2022 zijn Gelderse woningen het ‘voordeligst’ in de gemeente Winterswijk. Als alleenstaande starter met een modaal salaris leg je hier €4.327 eigen geld in voor de koop van je eerste woning. Ook in Westervoort (€4.382), Doetinchem (€4.401) en Berkelland (€4.405) hebben starters minder eigen inleg nodig voor een woning van 60 m2.

Bekijk in dit overzicht alle data.

 

Bron: Independer 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in