VVD Hattem wijst op risico georganiseerde misdaad

Maandagavond vergaderde de Commissie Algemene en Ruimtelijke Zaken. Een van de agendapunten was de behandeling van de APV, de Algemene Plaatselijke verordening.

Gina Guldenaar van de VVD vroeg tijdens de behandeling of de gemeente Hattem voldoende instrumenten heeft om ondermijning te bestrijden. Ook wil ze weten wat de aard en omvang is in Hattem van ondermijnende criminaliteit. Ze verwees met name naar de recente vondst van miljoenen illegale sigaretten in een loods aan de 1e Industrieweg. “Deze panden moeten wat ons betreft direct op slot.” De Hattemse VVD pleit voor voldoende toezicht en handhaving.

“Hoe kan bijvoorbeeld die verloederde winkel bestaan, terwijl er niemand komt?”

Ferm bestrijden
Guldenaar: “Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld een makelaar. Ook worden steeds vaker jongeren geronseld. Ondermijning verzwakt en ontregelt de maatschappij en moet ferm worden bestreden.”

Jongeren
De VVD vraagt dan ook extra aandacht voor de Hattemse jongeren. Guldenaar geeft aan: “Jongeren zijn soms makkelijk te verleiden”. Even een pakketje bezorgen in ruil voor een nieuwe telefoon en daarna zit je ‘gevangen’. Ze stelde aan de burgemeester dan ook de vraag, hoe we de Hattemse jongeren kunnen beschermen. En ook voor de ouders is er volgens haar een taak weggelegd. “Als uw kind met een nieuwe telefoon thuiskomt, of ineens meer contant geld heeft, vraag dan eens naar de herkomst.”

Elkaar kennen
Volgens de VVD moet gemeente en politie veel meer interactief werken, want elkaar kennen en elkaars nummer werkt beter dan mediacampagnes. Guldenaar: “De laatste stap is dat de Hattemers weten hoe en waar ze kunnen melden.”

Vacature BOA
Overigens heeft de gemeente Hattem een vacature voor een Buitengewoon Opsporingsambtenaar van 18-27 uur. Een BOA houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving in de Hattemse binnenstad en de buitengebieden. Ga voor meer informatie naar vacatures.one/20536. Solliciteren kan tot maandag 15 maart!

Terugkijken
Kijk hier terug naar de behandeling van het agendapunt APV, de Algemene Plaatselijke verordening.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in