Lionsclub Hattem in beweging op landgoed Petrea

Maar liefst 15 mannen van de Lionsclub Hattem hebben één van de heidevelden van Landgoed Petrea in Wapenveld ontdaan van opschot en kleine struiken. Het landgoed is eigendom van Geldersch Landschap, maar deze organisatie doet steeds vaker een beroep op de samenleving om mee te helpen bij het onderhoud van haar vele bossen. Boswachter Remco Oosterkamp gaf uitleg aan de mannen, want niet alle leden hebben even groene vingers.
Met vereende krachten werd in enkele uren het heideveld weer een echt heideveld, zonder opschot en struiken, indachtig het jaarthema van de Lionsclub Hattem: ‘In Beweging’.

Rijke historie
Tot halverwege de 19de eeuw bestond dit gebied uit louter heide, waarover paden en handelswegen liepen. Het maakte oorspronkelijk deel uit van de bezittingen van de landsheer, de hertog van Gelre. Rond 1850 werd Petrea, net als de zuidwestelijker gelegen Dellen, eigendom van de bekende weerkundige professor Chr.H.D. Buys Ballot. Hij ontgon een klein stuk van zijn bezit en stichtte daar de boerderij Petrea. Deze naam zou betrekking hebben op zijn pogingen om uit de leem die hij aantrof stenen (Grieks: petra) te bakken. Op een kaart uit 1871 zijn leemkuilen en vervallen steenovens aangegeven.

Word donateur
Geldersch Landschap & Kasteelen beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen en wil de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten. Je kan donateur worden waarmee je 150 natuurgebieden en kastelen in Gelderland beschermt. Voor € 2,50 per maand ben je al donateur én profiteer je van vele voordelen. Bijvoorbeeld gratis reguliere toegang (met eventuele gezinsleden) tot zeven kastelen, excursies met de boswachter en korting op leuke evenementen bij kastelen. Ook krijg je de gids ‘Beleef’ cadeau, barstensvol tips om er op uit te trekken. Meer info op www.glk.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in