Spelers gezocht voor theatervoorstelling

Spelers gezocht voor de uitvoering van de theatervoorstelling ‘Zo gaan we allemaal’. Dat is de oproep van de organisatie die volgend jaar mei dit stuk uit wil voeren in het openluchttheater op Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld. Dit in het kader van ’75 jaar Bevrijding’. De theaterproductie is gebaseerd op brieven van de Joodse Herman Snatager aan zijn broer Eduard Snatager die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar ondergedoken zat in Wapenveld.

Volwassen en jeugdige spelers
Het stuk wordt geproduceerd onder leiding van Arie Hemmen van HemmenHem Producties met als regisseur Peter van Dijk. Het is de bedoeling om medio oktober te starten met de repetities. “We hebben bijna veertig spelers en speelsters nodig, van kinderen tot ouderen. Ook hebben we op diverse momenten groepen mensen nodig. Bijvoorbeeld bij een Joodse bruiloft, mensen die de bevrijding van Wapenveld vieren maar ook werkers op het veld”, geeft Arie Hemmen wat voorbeelden. Ook mensen die niet echt een rol willen maar wel mee willen doens als figurant, worden uitgenodigd om te reageren.

Tweede Wereldoorlog in Wapenveld
Het idee van het toneelstuk komt van Jan Nitrauw die het in bracht bij het Heerder comitĂ© dat de activiteiten coördineert van activiteiten rond ’75 jaar Bevrijding’. “Door Emanuel Snatager, zoon van Eduard, is in 1986 een boekje uitgegeven met de brieven van Herman Snatager. Die geven een indringend beeld van de onderduikperiode in Wapenveld en de jodenvervolging. In zijn laatste brief schrijft Herman de woorden: ‘Zo gaan we allemaal’. Ik heb dat boekje met de brieven altijd al gezien basis voor een toneelstuk. Regisseur Peter van Dijk heeft een boeiend script geschreven waarin ook gebeurtenissen in Wapenveld bij molen de Vlijt en het neerstorten van de Halifax een rol spelen”, vertelt Nitrauw.

Cultuurplein NV doet mee
Directeur Rinette van der Vliet van Cultuurplein Noord-Veluwe was meteen enthousiast over het idee. “Het boekje en het script geven zo’n authentiek beeld van de situatie in de oorlogsjaren en vooral die van de jodenvervolging.  Het is een voorrecht om dit project op te pakken”, zegt Rinette. Het Cultuurplein neemt een deel van de organisatie voor haar rekening en heeft voor de voorstelling een aanvraag ingediend bij het project ‘Veluwe Remembers’ van de provincie Gelderland. Die gaat  het project, ‘vooral vanwege de originaliteit’, ondersteunen met een bijdrage van 10.500 euro. “Wij gaan nog verder met fondswerving maar op basis van deze bijdrage gaan we starten”, meldt Rinette van der Vliet.

Beleving van het begrip ‘vrijheid’
Regisseur Peter van Dijk wil met het verhaal vooral de verschillen in de beleving van het begrip ‘vrijheid’ voor het voetlicht brengen. Enerzijds is er Herman Snatager die er voor kiest om de onderduik te beĂ«indigen maar later omkomt in Sobibor en anderzijds Eduard die de oorlog overleeft maar gevangen blijft zitten in de brieven van zijn broer. Binnenkort zal een informatieavond over de voorstelling worden belegd maar mensen die nu al meer informatie willen over een rol of als figurant willen meewerken, kunnen een mail sturen naar info@hemmenhem.nl of contact opnemen via telefoon 0570-560774.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in