Hattem is een aantal Gastheren en -vrouwen van het Landschap rijker

Maar liefst 45 horeca- en recreatieondernemers uit Nunspeet, Epe, Hattem en Heerde mogen zich ‘Gastheer/Gastvrouw van het Landschap’ noemen. Een bijzondere titel die deze ondernemers mogen dragen na het afronden van de gelijknamige cursus van IVN Natuureducatie. Met de uitreiking van een certificaat en een bijbehorend gevelbordje werd het programma feestelijk afgesloten.

Afgelopen februari startte het programma ‘IVN Gastheer/Gastvrouw van het Landschap’ in 4 gemeenten van de Noordwest-Veluwe. Tijdens de cursus leerden de recreatieondernemers over de natuur en de cultuurhistorie van de Veluwe. Op het programma stonden excursies, workshops en lezingen. De cursisten bezochten diverse natuurgebieden, landgoederen, kastelen, wandelden langs grafheuvels en gingen naar streekmusea. Met zoveel ervaringen en kennis op zak, kunnen de recreatieondernemers hun gasten nóg beter tippen over de rijke natuur op de Veluwe. Ook leerden ze over wat de Veluwse natuur nodig heeft om in de toekomst robuust te blijven.

Achter elk stukje natuur schuilt een verhaal
De deelnemers kijken terug op een geslaagde cursus: “Hoe gaaf is het om nu de gasten te kunnen vertellen dat de Veluwe de grootste stuwwal ter wereld heeft. Een boom is niet ‘gewoon’ een boom, die heuvel is niet ‘gewoon’ een heuvel, maar achter elk stukje natuur schuilt een verhaal, een stuk geschiedenis, waar we met z’n allen zuinig op moeten zijn”, aldus één van de ondernemers.

Het programma IVN Gastheer- en vrouw van het Landschap werd georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van Veluwe op 1, in nauwe samenwerking met de gemeenten Nunspeet, Epe, Hattem en Heerde en de provincie Gelderland. De netwerksamenwerking Veluwe op 1 ondersteunt de trainingen van IVN omdat deze sterk bijdragen aan de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij hun directe omgeving. Diverse (natuur)organisaties werkten mee aan het programma, waaronder de lokale VVV’s en Visits, IVN afdelingen, Geldersch Landschap en Kasteelen, Waterschap Vallei en Veluwe, Staatsbosbeheer, Bezoekerscentrum Nunspeet.

Netwerk van recreatieondernemers
De ondernemers sluiten zich aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland die ook de titel IVN-Gastheer/Gastvrouw van het Landschap dragen. Deze ondernemers vertellen samen het verhaal van het landschap, bieden recreanten een sterke natuurbeleving en zetten zich in voor de natuur in hun omgeving. Wethouder Erik Visser, gemeente Epe is tevreden met de nieuwe Gastheren- en vrouwen van het Landschap: “Het is enorm belangrijk om bewustzijn over natuur te vergroten. Ik ben erg onder de indruk van de cursus, want ondernemers worden zo ambassadeurs van onze omgeving! Natuur is belangrijk om te kunnen beleven, maar de zorg ervoor is net zo belangrijk”. Ook Wethouder Wolbert Meijer, gemeente Heerde is verheugd zoveel enthousiasme te zien bij de cursisten: “Dit zijn onze ambassadeurs van de natuur. Geweldig om te zien dat vrijwilligers en ondernemers samen het verhaal van ons mooie landschap uitdragen naar anderen.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in