Mountainbikevisie Veluwe: voorlopig geen verplichte betalingen

Sinds de coronacrisis is het recreëren in de natuur enorm toegenomen. Onze prachtige omgeving wordt voor allerlei gezonde activiteiten gebruikt. Mountainbiken, wandelen, gravelbiken en paardrijden komen samen in onze natuurgebieden. Met name het mountainbiken is erg toegenomen, en daarmee de drukte in de gebieden en de druk op (het onderhouden van) de natuur. Daarom heeft de VeluweAlliantie de Mountainbikevisie Veluwe opgesteld.

Mountainbikevisie
Directe aanleidingen om een mountainbikevisie op te stellen waren de toename van het aantal mountainbikers en terreinfietsers, vragen om uitbreiding van de bestaande routes (met o.a. variatie in moeilijkheid), klachten over confrontaties tussen wandelaars/routers en fietsers, juridische vraagstukken en het toegenomen onderhoud en schade aan de natuur.

Proefprojecten voor betaalbaar onderhoud
Begin februari 2022 berichtten we al over proefprojecten om het onderhoud aan natuur betaalbaar te houden. Naast parkeergelden was het ook een optie om betaalde vignetten voor o.a. mountainbiken uit te geven om nieuwe routes aan te leggen en te onderhouden. Ook was een bijdragen voor parkeren niet uitgesloten.

Huidige stand van zaken
Op 2 december 2022 heeft de VeluweAlliantie de mountainbikevisie, gemaakt door Routebureau Veluwe, goedgekeurd. Hierin valt te lezen dat de gemeenten en provincie de belangrijkste financiers zijn voor de aanleg van het een mountainbikenetwerk. Pas later wordt er, naast de provincie- en gemeentegelden, gekeken naar andere vormen van financiering zoals de eerder aangekondigde vignetten. De proeven met betalingen zullen dus voorlopig niet plaats gaan vinden.

Op de website van Veluwe op 1 kun je de gehele Mountainbikevisie Veluwe lezen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in