Gelderland scoort hoog in ANWB-onderzoek

Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen en oordelen gunstiger dan vijf jaar geleden over de mogelijkheden om te fietsen in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB heeft laten uitvoeren onder 9.156 fietsers.

Recreatieve fietsers in Gelderland geven het fietsen in onze provincie een 8,4. Dat is goed voor een gedeelde tweede plaats met Zeeland. De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats (8,3).

Verbeterpunten
Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Gelderland. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens de helft van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag zijn voor een toenemend aantal fietsers een ergernis.
Een probleem dat in 2016 alleen speelde in de Randstad.

Veel kilometers
Twee derde van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint, is toegenomen. Van 19% in 2016 naar 26% in 2021. Onder e-bikers gebruikt zelfs een derde de auto met een fietsdrager om een ander gebied te bereiken. Een ontwikkeling die in Gelderland sneller gaat dan in andere provincies.

50% e-bike
Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt een e-bike voor een recreatieve fietstocht in Gelderland. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gemiddelde aantal 36% was. De ANWB ziet een toename van het e-bike-gebruik onder alle leeftijden en in alle provincies.

Recreatief fietsen erg populair
Recreatief fietsen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 werden 30% meer recreatieve kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met 2019. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike.

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent veilige en geschikte fietspaden en voldoende voorzieningen onderweg voor fietsers. De ANWB voert dit onderzoek elke vier jaar uit om de kwaliteit van Nederland fietsland te monitoren.

Lees alle resultaten van het onderzoek op www.anwb.nl/recreatieffietsen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in