Proefprojecten betaalbaar houden Veluwse infrastructuur van start

Inwoners en gasten brengen ieder jaar miljoenen bezoekjes aan de Veluwe om er te genieten van de natuur en bezienswaardigheden. Dat kan door het uitgebreide netwerk aan paden, routes en meer.

Het kost alleen steeds meer moeite om het onderhoud ervan te kunnen betalen. Uit vele gesprekken met betrokken partijen kwam een vijftal mogelijke maatregelen. Die maatregelen wil de VeluweAlliantie in de komende twee jaren uitproberen.

Gedeeltelijke vergoeding
Het netwerk van paden, banken, routeborden, bruggetjes en meer wordt ook wel de recreatieve infrastructuur genoemd. Voor het beheer daarvan krijgt een deel van de grondeigenaren een gedeeltelijke vergoeding van de provincie. Deze moet men zelf aanvullen, maar dit lukt onvoldoende. Daarbij wordt het almaar drukker en verwachten bezoekers steeds meer kwaliteit en veiligheid.

Bijdrage
De VeluweAlliantie bestaat uit afgevaardigden van Veluwse stakeholders. Zij heeft na onderzoek en vele gesprekken vijf proeven uitgekozen om de financiering van het beheer structureel rond te krijgen. Er wordt ook gekeken naar de bijdrage van de belanghebbenden. Inwoners, toeristen, overheden, ondernemers en grondeigenaren profiteren namelijk ieder op hun eigen manier van de recreatieve infrastructuur.

“Het doel is dat iedereen op een goede en veilige manier kan blijven genieten van de prachtige Veluwe.”

Dit zijn de proeven
De uitgekozen proeven zijn: parkeerbijdragen bij kwetsbare of drukke natuurgebieden, betaalde vignetten voor mountainbiken en paardrijden, meer lokale samenwerking, effici├źntere uitvoering van beheer en onderhoud via het gezamenlijke Routebureau Veluwe en een apart fonds voor recreatieve infrastructuur. In 2022 en 2023 worden deze opties verder onderzocht, en waar kan uitgeprobeerd.

Meehelpen?
Maatregelen worden niet zomaar ergens ingevoerd. Er wordt met belanghebbenden over gesproken. Voor diverse proeven hebben zich partijen gemeld en zijn locaties bekend. Een lijst ervan is te vinden via www.veluweop1.nl/project/financiering
Geïnteresseerden kunnen zich melden om te helpen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in