Waterschapsverkiezingen 2023: Dijkgraaf zoekt… jou! 

In maart 2023 zijn er waterschapsverkiezingen. Daarbij stemmen Nederlanders op de personen en partijen die hun waterschap mogen besturen. Wat velen niet weten, is dat ze zich zelf ook verkiesbaar kunnen stellen.

Speciaal voor iedereen die misschien wel (politiek) actief wil worden, organiseert Waterschap Vallei & Veluwe de training ‘Actief voor het waterschap’. 

Hoe zit het ook alweer met de waterschapsverkiezingen?
Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen in Nederland. De mensen waarop tijdens die verkiezingen wordt gestemd, vormen samen het Algemeen Bestuur van een waterschap. Dit bestuur beslist mee over de koers die binnen het waterschap wordt gevaren. Zo dragen ze bij aan de doelen van het waterschap: veilig, voldoende en schoon water. Iedereen is welkom bij het algemeen bestuur, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of opleiding.

Dijkgraaf Marijn Ornstein en geohydroloog Azadeh Karami Fard leggen uit waarom water zo’n belangrijk én actueel onderwerp is. Bekijk de video, tekst gaat daarna verder!

“Ook jij kunt de wereld van water veranderen”

Ben jij de nieuwe waterschapbestuurder?
In aanloop naar de verkiezingen van 2023 organiseert Waterschap Vallei en Veluwe de training ‘Actief voor het waterschap’. Speciaal voor iedereen die misschien wel (politiek) actief wil worden voor het waterschap. Deelnemers aan de training leren meer over het reilen en zeilen binnen het waterschap, hebben speeddates met huidige bestuurders en komen natuurlijk ook te weten wat een waterschapsbestuurder nou eigenlijk doet. De training vindt plaats op vijf avonden tussen mei en juli. Daarna kunnen deelnemers zich kandidaat stellen of op een andere manier actief blijven voor het waterschap.

Meer informatie over de training en hoe jij je op kunt geven vind je op
www.vallei-veluwe.nl/verkiezingen. De eerste trainingsavond is op dinsdag 10 mei.


De Dijkgraaf is de voorzitter van een waterschap. Die functie is vergelijkbaar met die van een burgemeester in een gemeente. De dijkgraaf maakt geen deel uit van het algemeen bestuur van het waterschap en heeft daar ook geen stemrecht.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in