Wanneer opent het Nederlands Zuivelmuseum in Wapenveld haar deuren?

Het is voor het bestuur van de Stichtingen Erve IJzerman en De Melkmaten en projectleider Els Thijssen alle hens aan dek. Waarschijnlijk kan in april al een groot deel van de inrichting voor het Nederlands Zuivelmuseum in Wapenveld geplaatst worden. Ondertussen zijn ook op het gebied van educatie en marketing flinke stappen gezet. Streven is om het  Zuivelmuseum in mei te openen.

De werkzaamheden die de opening mogelijk maken, kunnen uitgevoerd worden dankzij een bijdrage van 200.000 euro van de provincie Gelderland. “Vanwege de coronamaatregelen kunnen we van wat we doen nog maar weinig presenteren, maar achter de schermen wordt veel werk verzet”, meldt voorzitter Inez Pijnenburg.

Van gras naar melk
Blikvangers in het museum zijn een achttal museale units, gemaakt door de vormgevers van Tekst&Uitleg uit Haarlem die ook de inrichting van het Kaasmuseum in Alkmaar voor hun rekening namen. Zij werken thema’s als de ‘Voedingsbron melk’, ‘Melkwinning en melkverwerking’ maar ook ‘Van gras naar melk’ en de zuiveldistributie via bijvoorbeeld de melkboeren.

Blikvangers
De bezoeker vindt bij de units filmpjes, bijzondere objecten uit de zuivelgeschiedenis van Nederland en boeiende informatie. Deze blikvangers worden aangevuld met de materialen die door de Stichting Melkmaten al tientallen jaren verzameld zijn. Ook is aandacht voor de bewonersgeschiedenis van de markante IJsselhoeve aan de Kanaaldijk in Wapenveld. Vanuit die thema’s werkt het Bureau Zeeman & de Regt aan de educatieve invulling, zodat het voor kinderen ook een aantrekkelijk leer- en doe-museum wordt waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen een boeiend bezoek kunnen beleven.

Marketingplan
Voor het maken van een marketing- en communicatieplan is het in de agrarische sector gespecialiseerde bureau Jeen Communicatie ingeschakeld. “Zij gaan voor ons een marketingplan maken inclusief een moderne website en het gebruik van sociale media om onze boodschap uit te dragen”, legt Pijnenburg uit. Het zuivelmuseum kampt uiteraard ook met de gevolgen van corona, waardoor het lastig is om alle fysieke werkzaamheden ook uit te voeren, maar er is goede hoop dat het allemaal gaat lukken om in mei open te gaan.

Vrijwilligers
Vanwege de opening van Erve IJzerman als volwaardig Zuivelmuseum, is men wel op zoek naar aanvulling van het vrijwilligerskorps. “We hebben grote behoefte aan een vrijwilligerscoördinator en aan iemand die de pr en marketing op basis van het plan van Jeen uit wil voeren”, licht voorzitter Pijnenburg toe. Maar ook mensen die rondleidingen willen verzorgen, in een museumwinkel of in de horeca actief willen zijn, zijn van harte welkom. Meer informatie of aanmelden kan via info@erveijzerman.nl of tel. 06-15194780.
Kijk ook op zuivelmuseum.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in