Beleef de complete Gelderse geschiedenis in het park van kasteel Cannenburch

Op 13 en 14 augustus komt de Gelderse geschiedenis tot leven rondom Kasteel Cannenburch in Vaassen. Ontmoet Romeinen, middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en Harderwijker vissers. Bezoek verschillende optredens in de kasteeltuinen. Volg workshops en luister naar de verhalen over bijzondere periodes uit de geschiedenis van Gelderland. Het weekend is geheel gratis te bezoeken. Voor iedere geschiedenisliefhebber, groot of klein, is er wat te beleven!

Een historische zomer
Het weekend van 13 en 14 augustus vormt de afsluiting van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Vanaf 18 juni staat er iedere zaterdag een tijdperk uit de Gelderse geschiedenis centraal, van prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Tijdens het afsluitende weekend komen al deze periodes nog eens samen in een groot geschiedenispektakel op het kasteel in Vaassen.

De geschiedenis tot leven gebracht
Rondom het kasteel loop je het hele weekend belangrijke figuren uit de Gelderse geschiedenis tegen het lijf, zoals Romeinse soldaten, middeleeuwse schilders of adellijke bewoners van Gelderse kastelen.  Je kunt ook zelf aan de slag. Kruip in de huid van een archeoloog, oefen met verschillende oude ambachten of leer stillevens fotograferen van beeldend kunstenaar Louise te Poele. Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt de spannendste geschiedenisverhalen in de verhalentent. Het Woud der Verwachting brengt een miniatuur van de Gelders kunstenaars de Gebroeders Van Lymborch tot leven en om 16.00 uur ’s middags wordt er een veldslag nagespeeld.


Artiesten geïnspireerd door de geschiedenis
Daarnaast treden in het kasteelpark verschillende artiesten op. Aan diversiteit geen gebrek, want het aanbod varieert van zang tot dans en van landelijk bekende artiesten tot regionale talenten. Een greep uit het programma: met Clean Pete en Anne Soldaat reis je terug naar de achttiende eeuw. Dit trio liet zich inspireren door de pracht en praal van Huis Verwolde bij Lochem. Schrijver Jaap Robben neemt je mee naar recentere tijden, hij reflecteerde na zijn bezoek aan het Grenslandmuseum in Dinxperlo op de betekenis van grenzen. Rapper Rico waande zich vorig jaar op Kasteel Huis Bergh in de tijd van ridders en kastelen. Bij kasteel Cannenburch kruipt hij nog eens eenmalig in zijn rol als ‘Graaf McDougal’. Farida Nabibaks danst de voorstelling ANNA, over Anna van Vossenburg. Anna werd geboren in slavernij op de plantage Vossenburg in Suriname en leefde in de achttiende eeuw in Arnhem.

Een greep uit het verleden
Met de zomertoer blikken we alvast vooruit naar het boek Verhaal van Gelderland, dat dit najaar verschijnt. Verschillende auteurs van deze vierdelige boekenreeks, die de provinciegeschiedenis beschrijft, geven tijdens het afsluitende weekend lezingen over ‘hun’ tijdsperiode. Hoe zag het Gelderland van toen eruit? Hoe leefden onze Gelderse voorouders? En welke resten zijn er uit deze periode overgebleven? Het weekend van 13 en 14 augustus is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, Geldersch Landschap & Kasteelen en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland. Meer informatie vind je op verhaalvangelderland.nl/zomertoer.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in