Als eerbetoon aan de stadsboeren van Hattem bakt het Nederlands Bakkerij museum morgen een speciaal brood; de Hoenwaardse Stoete. Het bakkerij museum is ook nog eens gedeeltelijk gehuisvest in twee stadsboerderijen en daarom voelt het bakken van dit brood helemaal speciaal voor de bakkers van het museum.
Voedzaam boerenbrood
De Hoenwaardse Stoete is een stoer brood, rijk gevuld door bakker Peter met vijgen, pruimen, rozijnen en hazelnoten. Op smaak gebracht met fijne specerijen zoals kaneel en kruidnagelen. Dit voedzame boerenbrood is zaterdagmorgen alleen te koop in het bakkerswinkeltje van het museum.
Uiterwaarden van de IJssel
Een bijzonder brood met op de achtergrond de uiterwaarden langs de IJssel. Wat hebben die twee nu met elkaar te maken vraagt u zich misschien af. Hattem was ooit een plaats met veel boerderijen binnen de ommuring van de stad. De weidegronden lagen in de uiterwaarden langs de IJssel. Het was in vroeger tijden dus een vertrouwd gezicht als de boeren het vee ‘s morgens in alle vroegte door de stadspoort dreven op weg naar het sappige gras langs de rivier, genaamd de Hoenwaard.
Hard boerenbestaan
De oude muren en kelders van die poort vormen tegenwoordig het decor van het museumtheater van het Bakkerij museum. De stadsboeren van Hattem leefden een hard bestaan. Zwaar werk en dat vaak tot ver na zonsondergang. Brood mee geknoopt in een rode zakdoek. Na een kort gebed genuttigd op het land want eerst weer naar huis lopen zou verspilling zijn van kostbare werktijd. De bakkers bakten in die tijd een voedzaam brood passend bij de noeste kerels met hun nimmer aflatende trek. Witte brood was voor de rijken en voor hele speciale gelegenheden.
Tot slot geef ik nog een tip door van bakker Peter. Zijn Stoete is ook heerlijk bij een kaasplankje!