Waarom zou je 6 juni willen meedoen? – Europese verkiezingen

Zijn we ‘alleen’ Nederlander? Of zijn we Nederlander én Europeaan. Jaap van Tiel van PvdA/GroenLinks zei het zo: ‘De wereld is groter dan alleen Nederland. De problemen in de wereld zijn ook groot. Steeds meer mensen leven in armoede. Vrijheid om te leven zoals je zelf wilt staat in sommige landen op het spel. De klimaatproblemen zorgen voor meer overstromingen en hete zomers. Er is oorlog in Europa. Die problemen kan Nederland niet alleen oplossen. We moeten samen met andere landen in Europa werken aan een zeker bestaan, vrijheid en veiligheid.’

Nederlandse politieke partijen werken in Europa mee aan wetgeving op Europees niveau. ‘Zij daar’ zijn onze volksvertegenwoordigers die wij hier op 6 juni gaan kiezen. Toch leeft de verkiezing van donderdag weinig tot niet. Deze week werd zelfs bekend dat 30% van de jongeren een democratie niet meer zo vanzelfsprekend vinden.

Wat is jullie oproep?
Op de avond voor de verkiezingen in Nederland (andere landen hebben andere momenten), stelde RTV Hattem de fractievoorzitters van onze lokale partijen de volgende vraag:
Beste fractievoorzitters, stel, jullie willen de Hattemers oproepen om donderdag te gaan stemmen. Hoe zou de oproep er dan uitzien?

Teun Juk – CDA
Maak gebruik van jouw stemrecht. Kies voor een democratisch en sterk Europa!

Jaap van Tiel – PvdA/GroenLinks
2024 is een cruciaal jaar. Kiezen we voor een Europa dat ons land versterkt, waarmee we gezamenlijk de uitdagingen als klimaat, ongelijkheid en internationale veiligheid aan kunnen gaan? Of kiezen we voor een verdeeld Europa, waar populisten en extremisten onze welvaart en leefbare toekomst op het spel zetten?”
Samenwerking in Europa heeft ons land vrede, welvaart en vooruitgang gebracht. Een sterk Europa is een sterk Nederland. Maar de groeiende invloed van populistische en radicaal-rechtse partijen zet dit onder druk. Zeker nu de wereld steeds onveiliger wordt, de ongelijkheid groeit, en de klimaatcrisis het leven dreigt te ontwrichten. Het antwoord op die uitdagingen is een sterk, groen en sociaal Europa. Daar kunnen we voor kiezen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen op donderdag 6 juni. Jij gaat toch ook?
Bas Eickhout is de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen en strijd voor van een sterk, groen en sociaal Europa. Ons verkiezingsprogramma bevat drie delen: bestaanszekerheid, rechtsstaat en democratie en veiligheid en internationale solidariteit.

De Europese Unie moet niet treuzelen. Terwijl China en de Verenigde Staten veel geld investeren om zichzelf sterker te maken, blijven wij in Europa achter. GroenLinks-PvdA vindt dat dat anders moet. Samen sta je sterker. Europa moet groen, sociaal en veilig zijn. Het geld moet eerlijker verdeeld worden. We moeten meer doen om de natuur te beschermen. Iedereen moet vrij en veilig zijn in Europa.

Gina Guldenaar – HattemCentraal
HattemCentraal is echt een lokale partij die niet gelieerd is aan een landelijke of Europese partij. Dit betekent dat leden, bestuur en fractie hun eigen en dus verschillende politieke voorkeuren en opvattingen kunnen hebben.
Als HattemCentraal geven wij geen stemadvies, maar roepen wij mensen op om vooral te gaan stemmen.

Wij vinden het belangrijk dat je je stem gebruikt. De Europese Unie pakt mondiale problemen aan die geen enkel EU-land in zijn eentje kan oplossen. Met de wetgeving van de EU worden kwesties geregeld die eigenlijk voor iedereen belangrijk zijn: het milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, de rechtsstaat en nog veel meer. Door te gaan stemmen kun je bepalen welke kant we daarbij opgaan.

Arend Palland – ChristenUnie
Vandaag, 5 juni, hebben we in Hattem met veel mensen op straat gesproken. Het is zo belangrijk dat we elkaar blijven spreken. In het midden ontmoeten. De oprichters van de Europese Unie waren toegewijde christenen. Op zoek naar vrede tussen volken. Zulke leiders hebben we vandaag ook nodig. Waar de toon verhard wil ik juist het gesprek blijven zoeken. Vandaag op straat in Hattem lukte dat goed, en ik hoop dat het ook in Europa blijft lukken. Wat is het belangrijk dat ook daar een hoopvol geluid klinkt! Geworteld in de christelijke waarden van recht en van naastenliefde. Gericht op samenwerking waar nodig en tegen Brusselse bemoeizucht waar overbodig. Daar werkt de ChristenUnie aan in Hattem, Den Haag en in Europa.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in