Burgemeester van Hattem denkt dat vliegveld Lelystad nog niet open gaat

“Ik kan me niet voorstellen dat Lelystad Airport dit jaar nog open gaat.” Dat zei waarnemend burgemeester van Hattem Toon van Asseldonk in het radioprogramma ‘Hattem Actueel’ van RTV Hattem.

Het Nederlands Dagblad publiceerde afgelopen week een kritisch opiniestuk dat de burgemeesters van Hattem, Heerde en Oldebroek over dit vliegveld schreven. Met daarin de oproep aan minister Cora van Nieuwenhuizen om deze openstelling vanwege alle zorgen hierover op de Noord-Veluwe “te heroverwegen”. Zij wijzen daarbij onder meer op de uitstoot van stikstof, die het kabinet juist wil terugdringen.

Advies
De commissie Remkes vindt dat het vliegverkeer boven Nederland alleen mag groeien als de stikstofuitstoot vermindert. Dit standpunt -opgetekend in het vorige maand verschenen rapport “Niet alles kan”- nemen de burgemeesters op de Noord-Veluwe ook in. Voor vliegveld Lelystad geldt volgens hen: een opening zonder aanpassingen is schadelijk voor mens en milieu.

Veel reacties
Van Asseldonk heeft al veel reacties op het gezamenlijke opiniestuk ontvangen. “Ja, ongelooflijk veel. En vanuit dit gebied eigenlijk alleen maar ondersteunende”, aldus de waarnemend burgemeester van Hattem.

Bewuste keus
Dat het opiniestuk door drie en niet nog meer burgemeesters is onderschreven is een bewuste keus geweest. Inzet was een stevig standpunt innemen en dat lukte volgens Van Asseldonk het beste in deze combinatie. “Er is wel met anderen gesproken, maar wij hadden al snel het idee dat we dit met z’n drieën moesten gaan doen.”

Terugluisteren
Het gehele gesprek met waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk is terug te luisteren via Uitzending Gemist (Het interview start op 4 min 20)

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in