Bronzen Hattemer portretten op het Tinneplein

Op dit moment zijn er veel ‘koppen’ te zien in Hattem. Al veel mensen zijn ‘aan de wandel geweest’ door de binnenstad van Hattem. Daar kun je door de organisatie van de wandelexpositie, ‘Kijk hier … kijk daar koppen!’, op dertien locaties heel veel portretten bewonderen.

Befaamde Hattemers
De meest recent gemaakte koppen -dat zijn er drie- zijn gegoten in brons. Ze zijn vorige week van de bronsgieter gekomen. De portretten zijn eerst in klei uitgevoerd en uitvoerig onder de loep genomen door een toetsingscommissie. Het zijn drie befaamde Hattemers. Te weten: Herman Willem Daendels, Generaal F.A. Hoefer en Dr. J.H. Sypkens Smit.

Stadsgidsen
De portretten zijn geboetseerd door drie beeldhouwers van het Beeldhouwersgilde Hattem: Emke Kuiper, Erica Hadjidakis en Roely Aalbers. De vraag om deze portretten te maken komt vanuit de stadsgidsen. Die weten veel te vertellen over deze mannen die een grote rol hebben gespeeld in de historie van Hattem.

Daendels
Herman Willem Daendels is in Hattem geboren en iedereen kent wel het Daendelshuis waar hij gewoond heeft en het Daendelspoortje, waardoor hij zijn bruid geschaakt heeft. Daendels speelde als patriot een grote rol bij de democratisering van ons land. En hij heeft onze stad verdedigd toen het werd aangevallen.

Hoefer
Generaal Hoefer was niet alleen stadsarchivaris, maar ook de grondlegger van onze huidige monumentenzorg. Hij heeft gezorgd dat de Andreaskerk en de Dijkpoort gerestaureerd werden toen ze er behoorlijk verpauperd bij stonden. Daarnaast heeft hij diverse musea opgericht.

Sypkens Smit
Dokter Sypkens Smit is nog weer later geboren. Velen hebben hem nog gekend, niet alleen als huisarts, maar ook als zeer betrokken mens bij veel verenigingen.

Pannenhuis
Dit voorjaar worden de bronzen koppen op hun sokkels gezet en krijgen ze een definitieve standplaats op het Tinneplein. Tot 30 maart zijn  ze te bezichtigen in het Pannenhuis, aan de Ridderstraat 22.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in