Home Ondernemend Alles over duurzaamheid in het onderwijs

Alles over duurzaamheid in het onderwijs

0
Alles over duurzaamheid in het onderwijs
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Verduurzaming binnen het onderwijs staat zeker op de agenda van veel instellingen. Het is een van de vele uitdagingen waar het onderwijs van dit moment mee kampt. Naast financiën, personeelstekorten, het bieden van kwaliteit en ga zo maar verder. Verduurzamen binnen het onderwijs kan op zeer veel verschillende manieren en in dit artikel gaan we op enkele belangrijke aspecten in, zodat je er nadien alles over weet. Ideaal voor docenten, directeuren en natuurlijk ook betrokken ouders die zich willen inzetten voor de lokale school.

Subsidies voor verduurzaming
Veel scholen kampen met financieringsproblemen en dat maakt het vaak lastig om dure duurzaamheidsmaatregelen uit te voeren. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om als onderwijsinstelling subsidie aan te vragen. De populairste subsidieregeling is de zogenaamde (DUMAVA). Deze afkorting staat voor duurzaam maatschappelijk vastgoed.

Scholen kunnen door deze regeling soms zelfs 40% van het gehele investeringsbedrag terugkrijgen voor verscheidene innovatieve maatregelen, zoals het isoleren van de school, het installeren van zonnepanelen, een warmtepomp aanbrengen en ga zo maar verder. Je moet dan echter wel aan de voorwaarden voldoen, dus het is belangrijk om goed uit te zoeken of je als school aanspraak kunt maken op deze subsidies. Natuurlijk kun je ook zelf al kleine maatregelen nemen voor meer duurzaamheid in het onderwijs. Denk daarbij aan kleine maatregelen, zoals het plakken van isolerende folie bij de ramen, papieren draagtassen gebruiken en door te kiezen voor energiezuinige lampen.

Gezonde kantines
Vroeger was het gangbaar dat er veel ongezond voedsel in de schoolkantines te vinden was. Erg lekker natuurlijk, maar tegelijkertijd niet goed voor het milieu, de gezondheid en de uitstraling van een school. Tegenwoordig zien steeds meer scholen het belang van gezonde schoolkantines in en daar valt natuurlijk ook wel wat voor te zeggen. In de eerste plaats heb je als school een voorbeeldfunctie. Als kinderen van jongs af aan thuis en op school gezond eten geserveerd krijgen, zien ze ook sneller de voordelen van gezond eten in. Ook doe je veel ouders er een plezier mee, want de vaders en moeders van nu zijn veelal bewust met voeding bezig.

Duurzaam denken binnen het onderwijs stimuleren
Het onderwijs is natuurlijk de plek waar kinderen leren over de maatschappij, de toekomst, de taal en ga zo maar verder. Uiteraard moeten die zaken goed onderwezen worden, maar het is ook relevant om stil te staan bij duurzaam denken. Natuurlijk moet dit wel op een objectieve manier gebeuren, maar het is sowieso relevant om er discussies over te beginnen op school. Wat kinderen er bijvoorbeeld van vinden, of ze ideeën hebben en hoe ze zelf tegen de wereld van nu en hun toekomst aankijken. Het zijn namelijk de jonge kinderen die moeten leven in een nieuwe, duurzame wereld met een klimaatprobleem.

Bronnen:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaamheid-onderwijs#regelingen-om-te-verduurzamen

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage