In Hattem blijven bijna alle politieke partijen en de gemeente op de socials aanwezig, ondanks toenemende bedenkingen tégen de platforms. D66 is een uitzondering. Deze partij is al lang niet meer actief op Facebook en Twitter/X.
Politieke partijen, overheidsinstellingen, gemeentes, omroepen etc. stoppen met X, omdat ze radicaal willen breken met het platform van Elon Musk. Zijn ondemocratische overheidsbemoeienissen in de VS, maar ook zijn afkeer van diversiteitsbeleid en onwil om op de platforms met name minderheden te beschermen zijn de vaak gehoorde argumenten.
Steeds meer mensen stappen van Whatsapp over op het gratis alternatief Signal. Het platform geeft meer privacybescherming (een end-to-end versleutelingsprotocol waardoor alleen de zender en de ontvanger kunnen zien wat er in de berichten staat), en verzamelt erg weinig data van de gebruiker. Signal is in handen van een non-profit-organisatie. Allemaal redenen om Whatsapp te verlaten. Dat Whatsapp-eigenaar Meta CEO Mark Zuckerberg bovendien expliciet ageert tegen diversiteitsbeleid, zorgt voor een versnelde overstap. Aangezien Zuckerberg ook eigenaar is van Facebook, stoppen gebruikers ook daar. Uit protest.
Er zijn ook redenen om wél op de traditionele socials te blijven, bijvoorbeeld de wens om met elkaar in gesprek te blijven of om tegenwicht bieden tegen nepnieuws en polarisatie. Daarnaast zijn de platforms zo ingeburgerd, dat overstappen een impact heeft op persoonlijke relaties. Afscheidnemen doen we niet graag. Het verlaten van de gebruikelijke socials trekt ook communicatiestrategieën overhoop. Stel dat je een deel van je klanten, inwoners of kiezers dan niet meer zou kunnen bereiken. Is dat het waard?
Op LinkedIn vragen burgemeesters, wethouders en politici bijvoorbeeld zich openlijk af of ze op de socials moeten blijven en waarom. RTV Hattem vroeg de gemeente en politieke partijen of men overwoog over te stappen op Signal en om weg te gaan op Facebook en X.
Blijven
Bijna alle partijen en de gemeente blijven op de socials aanwezig, zo blijkt uit de reacties. (De redactie heeft geen reactie ontvangen van André Borst, Lijst Borst.). D66 is een uitzondering. Deze partij is al lange niet meer actief op Facebook en Twitter/X.
Het bereikbaar zijn voor en het kunnen bereiken van kiezers c.q. inwoners is op dit moment voor de meesten een zwaarwegend argument om te blijven.
PvdA/GroenLinks is ‘intern’ bezig om over te stappen naar Signal. Het CDA vindt dat platform een goede plek voor politieke en bestuurlijke communicatie.
Bedenkingen
In de reacties lezen we stevige bedenkingen tégen de platforms. ‘Mede door de social media verandert de wereld in een groot tempo. De verrechtsing van de samenleving is daar mede het gevolg van.’ (PvdA/GroenLinks) Het CDA spreekt over bedreiging van de democratie: ‘We zien op dit moment een toenemende invloed van door geld en macht gedreven eigenaren van Tech-bedrijven als X, Meta, Tiktok e.a. Daarbij zijn grote risico’s als het gaat om privacy-waarborgen. De weerzin tegen de houding en het gedrag van mensen als Musk, Zuckerberg en anderen groeit.’
Ook de zorgen over desinformatie, het gebrek aan bescherming van minderheden en het ontbreken van duidelijke ethische grenzen in het bedrijfsbeleid (ChristenUnie) blijken zwaar te wegen. Er is oog voor ethische en maatschappelijke overwegingen (HattemCentraal). Of, zoals ChristenUnie zegt: ‘We blijven de ontwikkelingen volgen en zullen indien nodig heroverwegen waar we actief zijn.’
Samengevat: De meesten blijven actief op genoemde socials. De zorg om het contact met de inwoner c.q. kiezer niet te verliezen, wint het op dit moment van zaken als bedreiging van onze democratie, van diversiteitsbeleid, van het beschermen van minderheden en van de zorgen over ethisch handelen.
Uitzondering D66
Dat D66 al langer niet meer actief is op Facebook en X heeft niet alleen te maken met de huidige politieke wind in de VS, aldus de partij. ‘Ook ruim daarvoor was het al lastig om het gesprek op een goede manier met elkaar aan te gaan. Hiervoor is social media niet langer geschikt. Daarnaast zijn de socials geen goede afspiegeling van de maatschappij.’
D66 heeft blijkbaar andere kanalen gevonden om met de kiezers c.q. inwoners in contact te blijven.
De volledige reacties leest u hier: socials
‘