ChristenUnie: ‘De rijksoverheid creëert een probleem en wij passen er voor om alles koud te saneren’

Op maandag 21 oktober besprak de raad de begrotingsvoorstellen van het college. Dat Hattem de broekriem moet aanhalen was al duidelijk bij de publicatie van de begroting met  ideeën voor ombuigingen. Uit de publicatie van RTV Hattem een dag later wordt duidelijk dat de fracties ongelukkig zijn met een aantal keuzes.
Na een nacht slapen, vroegen we de fractievoorzitters om een terug- en een vooruitblik. In deze publicatie de reactie van de ChristenUnie.

Arend Palland: ‘Ik vond het een constructief gesprek in de raad. Bij de meeste fracties merkte ik een open en zoekende houding waarbij ook goed naar elkaar werd geluisterd. Als eerste staat de raad nu te doen om te zoeken naar voorstellen die op een meerderheid kunnen rekenen. Daarbij moet ook de integraliteit goed bewaakt worden zodat wel een sluitende begroting gepresenteerd kan worden.’

Bijdrage 21 oktober
‘Gisteren was dit mijn bijdrage: Het plaatje voorop de programmabegroting laat niets aan de verbeelding over: donkere wolken pakken zich samen boven Hattem. Aan ons als raad om een begroting vast te stellen in financieel moeilijke tijden. Dat is geen makkelijke opgave, maar een verantwoordelijkheid waar we niet voor weg willen lopen.

De ChristenUnie heeft een aantal technische vragen gesteld die nog beantwoord moeten worden. Die gaan over wat bepaalde bezuinigingen precies betekenen en voor effecten hebben, maar ook gericht op het zoeken naar mogelijkheden om besparingen door te voeren. Wij hebben ons in de voorbereiding laten leiden door het principe van de verbondenheid en samenhang die we in Hattem hebben. Als naasten van elkaar. Door drie bril hebben we gekeken en daarom heeft de De ChristenUnie grote moeite met afschalen van welzijnswerk, bezuinigingen op het verenigingsleven en mantelzorg.

Wij vonden het goed dat het college ook aangaf met bepaalde bezuinigingen in haar maag te zitten. Aanpassen van minimaregelingen vinden wij geen goed idee. Het is onbestaanbaar dat er ook in Hattem kinderen met schaamte en armoede opgroeien. Juist in tijden van waarin het leven zo duur is geworden moeten we doorgaan om de situatie voor deze gezinnen te verbeteren. Daarbij hanteren we het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
De skatebaan is juist een plek waar mensen samenkomen en ook juist jongeren. Daarop bezuinigen is een verkeerd signaal. Het gaat om een relatief kleine investering, met grote maatschappelijke impact. Wat ons betreft wordt deze bezuiniging geschrapt.
Tot slot het mantelzorgcompliment. Wij staan voor een zorgzaam Hattem. Waar we omzien naar elkaar. Een compliment voor de mantelzorgers hoort hier bij. Daar komt nog eens bij dat als we al de uren mantelzorg tegen de echte kosten zouden moeten vergoeden de maatschappelijke kosten veel hoger zouden zijn. Mantelzorg is geen plek om te bezuinigen, het levert ons juist ontzettend veel op.

De begroting gaat over meer dan alleen volgend jaar: 2025. De ChristenUnie wil 2026 niet helemaal dicht rekenen. De rijksoverheid creeert hier een probleem en wij passen er voor om alles koud te saneren. Dat creëert een kaalslag die we niet willen. Wij roepen op om natuurlijk samen met verenigingen en samenwerkingsverbanden te kijken hoe de broekriem wat kan worden aangehaald. Maar vanuit Den Haag moet er geld bij. We hebben landelijke bezuinigingen van drie miljard euro. Omgezet naar OZB percentages gaat het om bijna een verdubbeling van de OZB last. Wij passen er voor om die kaalslag in Hattem uit te voeren.

De ChristenUnie heeft in de begroting een aantal dekkingsmogelijkheden gevonden. De eerste is vrij technisch. Bedragen die rechtstreeks aan de reserves worden toegevoegd zetten we liever in om de meest pijnlijke bezuinigingen te voorkomen. Verder willen wij geen stelposten in de begroting. Deze gebruiken we om tekorten in de begroting te voorkomen.

Kortom, we zetten het samenleven op een. Samen zoeken naar mogelijkheden om met minder middelen toch naar elkaar om te zien. Een zorgzame samenleving te zijn. Wanneer twee vrienden samen zijn en één van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te krijgen. Deze bijbeltekst past bij de visie de we op Hattem hebben. En zal een leidraad zijn in het vervolgproces.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in