HattemCentraal: ‘Neem nu geen onomkeerbare besluiten die inwoners en verenigingen hard gaan raken’

Op maandag 21 oktober besprak de raad de begrotingsvoorstellen van het college. Dat Hattem de broekriem moet aanhalen was al duidelijk bij de publicatie van de begroting met  ideeën voor ombuigingen. Uit de publicatie van RTV Hattem een dag later wordt duidelijk dat de fracties ongelukkig zijn met een aantal keuzes.
Na een nacht slapen, vroegen we de fractievoorzitters om een terug- en een vooruitblik. In deze publicatie de reactie van HattemCentraal.

De fractie van HattemCentraal worstelt met de huidige begroting, zowel qua inhoud als het proces eromheen. ‘We voelen ons niet serieus genomen door dit college, met name door de snelheid en zorgvuldigheid waarmee deze begroting is voorbereid’, aldus HattemCentraal. De partij benadrukt dat ze juist had willen samenwerken met de raad, het college en de inwoners om de pijn van de bezuinigingen eerlijk te verdelen. Helaas is het proces anders verlopen.

Vorige week woensdag ontvingen de raadsleden een begroting met bijlagen van meer dan 250 pagina’s, waarbij minder dan 48 uur werd gegeven om technische vragen te stellen. Tot frustratie van HattemCentraal werd op vrijdag meegedeeld dat de antwoorden pas op 6 november beschikbaar zouden zijn, slechts vijf dagen voor de begrotingsvergadering op 11 november. ‘Dit beperkt onze rol als controlerend orgaan en maakt het lastig om constructief mee te denken.’

Focus op kritische maatregelen
HattemCentraal heeft zich gericht op enkele essentiële maatregelen. De partij pleit ervoor om de ambities bij te stellen en het bestuursakkoord direct te herzien, wat besparingen kan opleveren op de wethouders formatie vanaf 2025, in plaats van pas in 2026. ‘We moeten kritisch kijken naar welke taken de gemeente op zich neemt en vacatures bevriezen die geen cruciale functies betreffen.’

Geen bezuinigingen op maatschappelijk cruciale zaken
HattemCentraal is fel tegen bezuinigingen op zaken met een grote maatschappelijke impact, zoals de mantelzorg en verhogingen van de huren voor sportaccommodaties, wat vooral kleinere verenigingen hard zal treffen. Ook uit de fractie zorgen over de bezuinigingen op toegankelijke openbare toiletten, waarvan zes Hattemse ondernemers hun toiletten beschikbaar stellen voor het publiek in ruil voor een gemeentelijke vergoeding. Het plotseling beëindigen van deze vergoeding schaadt volgens de partij de gastvrijheid van Hattem.

OZB-verhoging
De fractie is kritisch over de geplande verhoging van de OZB met 11,5%. ‘Boven op de inflatiecorrectie van 4% wordt nog eens 7,5% toegevoegd als makkelijke oplossing om bezuinigingen te omzeilen, wat onze inwoners onevenredig treft’, stelt HattemCentraal. 

Oproep aan de raad
HattemCentraal roept de raad op om gezamenlijk te werken aan een eerlijke, transparante en toekomstbestendige begroting.
HattemCentraal vraagt de andere fracties om te overwegen of ingrijpende maatregelen, zoals bezuinigingen op welzijn en verhogingen van de OZB, niet beter uitgesteld kunnen worden tot er meer duidelijkheid is over mogelijke besparingen. Ook stelt de fractie voor om de impact van de maatregelen met de inwoners en verenigingen te bespreken, voordat definitieve keuzes worden gemaakt.
HattemCentraal is bereid zijn om, indien nodig, open te staan voor provinciaal toezicht als dat nodig blijkt om de werkelijke tekorten inzichtelijk te maken en structurele oplossingen te vinden.

Samenwerking met inwoners en verenigingen
Kunt u concreet maken wat u schrijft over samenwerken? ‘Samenwerking is voor ons, dat we gezamenlijk met onze inwoners en verenigingen kijken naar de begroting. College, neem de inwoners, verenigingen, maar ook de raad tijdig mee in hoe we er als gemeente voorstaan. Vertel het eerlijke verhaal en vraag hen vooraf om mee te denken in plaats van achteraf via een brief of een kort telefoontje mede te delen wat er al besloten is.’

‘Het initiatief ligt nu bij de raad om voor 2025 de voorgestelde pijnlijke maatregelen terug te draaien en andere grote bezuinigingen te zoeken in plaats van te bezuinigen op voorzieningen en verenigingen. Dan met elkaar voor 2026 nu al in beeld brengen hoe we er voorstaan en hoe we onze inwoners en verenigingen daarin mee gaan nemen.’

‘Laten we als raad nu alleen de focus leggen op 2025 zodat we voor 2026 en verder geen onomkeerbare keuzes maken die onze stad, onze inwoners en onze verenigingen, hard gaan raken.’

1 REACTIE

  1. Trots op de leden van HattemCentraal. Laat de raad eens duidelijkheid geven over alle zaken. Er wordt hier gerommeld in Hattem. En weinig gehoor gegeven aan vragen uit de gemeente.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in