Gemeentebegroting 2025 – meer lasten, minder lusten

Plannen in de ijskast, minder ruimte voor wensen en hogere lasten voor inwoners en ondernemers: de gemeente Hattem heeft de voorstellen voor de begroting van het komende jaar gepubliceerd. Of deze het halen is de komende weken aan de gemeenteraad. RTV Hattem haalt voor zijn lezers alvast de krenten uit de cijferpap.

OZB fors omhoog
Om de begroting sluitend te krijgen stelt het college van B&W voor om de Onroerend Zaakbelasting in de komende jaren met 7,5 procent extra te verhogen. Deze jaarlijkse stijging komt bovenop de al voorgenomen jaarlijkse 4 procent geplande verhoging van OZB inkomsten. Dit betekent al met al vier jaar lang ieder jaar een verhoging van 11,5 procent.

Opvallende ingrepen
Als de gemeenteraad een andere keuze maakt, zal er moeten worden gesleuteld aan de uitgaven. Maar ook daarvoor doet het college al een heel aantal voorstellen. Een aantal van die suggesties zijn opvallend, soms vanwege het hoge bedrag dat ze opleveren, soms vanwege de maatregel zelf.

Grote bedragen
Zo haalt de gemeente een kleine 300.000 euro weg uit het budget voor toekomstbestendig organiseren, een beleidsmaatregel waarmee de gemeente het werk van ambtenaren beter wil maken. Wat de gevolgen voor ambtenaren en inwoners van de voorgestelde ingreep zouden zijn is nog niet duidelijk.
Een ander voorstel waarmee een groot bedrag is gemoeid, is het kostendekkend krijgen van de begraafplaats door verhoging van de grafrechten. Dit zou in 2025 al anderhalve ton moeten opleveren. Het snijden in een stelpost voor nieuw beleid levert vier ton op en gebruik van het normenkader bij WMO en jeugdbegeleiding anderhalve ton.

Minder licht en drank
Naast ingrepen die opvallen door de grootte van het bedrag worden ook zaken genoemd die min of meer opvallend zijn zoals het halveren van het mantelzorgcompliment, een bezuiniging van drieduizend euro op openbare toiletten en het niet langer verlichten van gevels in de binnenstad. Ook het zomerfestival, dat enkele jaren geleden de traditionele nieuwjaarsreceptie verving, moet eraan geloven, terwijl er geen alternatief voor terugkomt. De gemeenteambtenaren zullen, wanneer de raad dit accordeert, jaarlijks vierduizend euro minder te besteden hebben aan personeelsfeestjes. De Hattemse jeugd kan rekenen op twintigduizend euro minder budget doordat het jongerenwerk doelmatiger en doelgerichter wordt aangepakt.

De hitte van de soep
Of de financiële soep zo heet gedronken gaat worden als geserveerd, is nog maar de vraag. Op 21 oktober buigen de leden van de brede commissie zich over de cijfers en voorstellen. Op 11 november bespreekt de gemeenteraad de voorstellen om er diezelfde avond besluiten op te nemen. Inspraak van burgers is op de gebruikelijke manieren mogelijk via fractiespreekuren, inspreekmogelijkheden bij commissie en gemeenteraad en het sturen van mails naar raadsleden en/of de griffie. De begroting, raadsvoorstellen, toelichtingen en een overzicht van voorgestelde ombuigingen en al-dan-niet te realiseren wensen is te vinden op de betreffende pagina van de Gemeente Hattem.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in