Een terras bij je restaurant? Let op deze punten

Niets is zo gezellig als een terras bi je restaurant zodat je gasten bij mooi weer lekker buiten kunnen zitten. Zeker in de zomer trek je sneller gasten aan als je de mogelijkheid biedt om buiten te zitten. Maar wil je het je gasten op het terras naar de zin maken, dan moet je wel even goed nadenken over de inrichting ervan. Daarnaast moet je vaak ook rekening houden met regels en voorschriften van de gemeente. Als je terras niet aan de eisen voldoet dan kan het zomaar gebeuren dat je je terras moet sluiten.

Hoeveel vierkante meters heb je?
Bij een restaurant of café hoort een vast aantal vierkante meters terras. Zorg ervoor dat je je terras zo inricht dat je binnen die marges blijft. Zeker als je horecazaak op een plein is gevestigd kan het gebeuren dat je meer meters gebruikt dan is toegestaan. Bij een controle kan het gebeuren dat je je tafels moet weghalen of dat je ze dichter bij elkaar moet zetten. Dat vinden lang niet alle gasten prettig. Bovendien is het lastig voor het bedienend personeel om de tafels te bereiken. Bepaal dus zorgvuldig hoeveel plaatsen je op je terras wilt realiseren. Liever tien minder zodat iedereen zich comfortabel voelt dan meer waardoor mensen liever ergens anders naartoe gaan omdat ze daar ruimer kunnen zitten.

Wel of niet roken?
Bedenk hoe je je terrasbeleid wilt gaan voeren. Het rookbeleid is bijvoorbeeld iets om over na te denken. Roken op terrassen van horecazaken in Nederland is in 2024 nog toegestaan. Er gaan echter stemmen op om ook roken op het terras te gaan verbieden. Het is een dilemma voor menig horeca eigenaar. Je wilt rokers tegemoetkomen, maar daarnaast zijn er mensen die het heel vervelend vinden als ze op een terras zitten en er voortdurend wolken sigarettenrook over hun tafel dwarrelen. Als je een rookvrij terras hebt, maak dit dan god duidelijk bijvoorbeeld op een bord bij de ingang. Dat voorkomt ergernis en discussies.

Beschutting tegen zon en regen
Zorg naast goed en degelijk horeca terrasmeubilair er ook voor dat je terras beschutting biedt als het pal in de zon ligt en er geen bomen in de buurt zijn die voor schaduw kunnen zorgen. Er zijn gasten die het heerlijk vinden om in de zon te zitten, maar er zijn er ook genoeg die niet goed tegen de zon kunnen of het gewoon niet fijn vinden om tegen de zon in te moeten kijken. Je kunt parasols met je eigen logo bestellen die beschutting bieden. Daarnaast houden grote parasols je gasten ook aan hun tafel als het een klein beetje regent.

Kies de juiste stoelen
Het klinkt als een open deur, maar horeca terrasstoelen moeten lekker zitten. Doen ze dat niet, dan zorgt dat er waarschijnlijk voor dat je gasten het bij één drankje of een snelle maaltijd houden en dat ze daarna vertrekken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in