Als ondernemer kun je vandaag bijna niet meer zonder een online netwerk voor je bedrijf. Je wilt je medewerkers gemakkelijk laten werken, ook vanuit huis indien nodig. Snelle communicatie is belangrijk. Maar dat netwerk moet wel goed tegen hackers worden beveiligd. Systemen worden steeds slimmer, maar hackers zijn ze vaak een stap voor. Een geslaagde aanval kan het bedrijfsnetwerk platleggen en dat betekent in veel gevallen dat je niet meer kunt ondernemen. Daarnaast is er het risico van het stelen van gevoelige data.
Laat een scan uitvoeren
Door middel van een IT scan kan een zogenaamde ethisch hacker proberen in het netwerk van een bedrijf binnen te dringen. Hij doet dat niet om data te stelen en daar vervolgens misbruik van te maken. Hij doet dit alleen om een lek of zwakke plek aan te tonen. Als het de ethisch hacker lukt om gegevens te bemachtigen of misschien zelfs wel om het hele netwerk van een bedrijf te ‘gijzelen’ dan lukt het een cybercrimineel met kwade bedoelingen natuurlijk ook. Deze laatste zal gretig gebruikmaken van de mogelijkheden die dat biedt.
Phishing blijft een groot risico
Phishing wordt op allerlei manieren toegepast, zowel bij particulieren als bij bedrijven. Soms krijgt iemand een mail waarin wordt gezegd dat er moet worden ingelogd bij de bank. Maar het kan ook dat er moet worden betaald voor de levering van een pakket. Daarbij wordt niet geschroomd om logo’s van bekende pakketdiensten zoals DHL of UPS te gebruiken. Dit gebeurt ook bij bedrijven. Daar weet vaak niet iedereen wie wat doet en of een factuur wel of niet al is betaald. Zeker als het om een klein bedrag gaat wordt er al snel gedacht ‘dat het wel zal kloppen’. Maar door een paar euro over te maken voor een zogenaamde levering via een niet beveiligde verbinding worden wel cruciale gegevens buitgemaakt. Met een phishing test kun je een gespecialiseerd bedrijf laten controleren of jouw bedrijfsnetwerk gevoelig is voor phishing.
Wat kun je zelf doen om je bedrijfsnetwerk veilig te houden?
Lees elke mail die binnenkomt grondig door. Let op spelfouten of raar geformuleerde zinnen. En, heel belangrijk, check het adres waarvan de e-mail is gestuurd. Niet de naam, maar het adres. De naam kan eenvoudig worden aangepast. Het adres achter de @ is vaak iets dat totaal niet slaat op de naam van het bedrijf waarvan de mail zogenaamd afkomstig is. Dan weet je genoeg en is het phishing. Klik in ieder geval nooit zomaar op een link en voer zeker geen gegevens in voordat je zeker weet dat de website waar je terecht bent gekomen echt is van het bedrijf dat je verwacht. Twijfel je, neem dan telefonisch contact op met het desbetreffende bedrijf en vraag na of er inderdaad een bericht is gestuurd. Zo weet je zeker dat je niet in een phishing fuik trapt.