Onverwachte ontwikkelingen rond vorming streekomroep

Al eerder berichtte RTV Hattem, dat op 1 januari 2025 de nieuwe wetgeving van kracht wordt voor streekomroepen. Recente berichten in andere media laten echter een onverwachte ontwikkeling zien.
De overheid wil de bijna 250 lokale omroepen omvormen tot tachtig streekomroepen. Voor onze regio moeten Hattem, Kampen, Zwartewaterland en Zwolle samenwerken om tot een streekomroep te komen. Een hele klus voor de besturen van de afzonderlijke omroepen, zeker nu er in Zwolle een nieuwe situatie is ontstaan.

Zwolse onrust
Toen Wim Hoogers, voorzitter van RTV Hattem, in mei gevraagd werd naar de stand van zaken, moest naar zijn zeggen de Zwolse lokale omroep RTV Focus nog vrezen voor haar toekomst. De gemeente Zwolle zou al in gesprek zijn over een nieuwe omroep die vervolgens zou gaan deelnemen in de Streekomroep IJsseldelta.
Op 9 juli veranderde de mediawereld in onze regio. De omstreden lokale omroep RTV Focus behoudt toch de licentie, ondanks dat het Zwolse stadsbestuur een negatief advies afgaf aan het Commissariaat voor de Media, aldus RTV Oost op haar nieuwssite.

1Hattem
De omroepen van Hattem, Kampen en Zwartewaterland hebben ondertussen hun krachten gebundeld in streekomroep RTV 1IJsseldelta.
Vanwege de onrust rond RTV Focus is RTV 1IJsseldelta haar eigen online nieuwsvoorziening voor Zwolle gestart. Op 8 april 2023 lanceerde RTV 1IJsseldelta de nieuwswebsite 1Zwolle. Daarna ontstond 1Kampen met eenzelfde uitstraling. Volgens de berichtgeving op 1Zwolle zullen in de loop van 2024 de nieuwswebsites 1Hattem en 1Zwartewaterland volgen. Daarnaast komt er een overkoepelende website van RTV 1IJsseldelta.

Vraagtekens
In fusieperiodes kan er wel eens iets misgaan, maar het nieuws dat RTV Hattem al in 2024 start met de nieuwswebsite 1Hattem overrompelt de huidige nieuwsredactie. De redacteuren moesten even slikken, nadat ze ontdekten dat https://1hattem.nl/ al in de lucht is, zonder dat ze daarvan op de hoogte waren.
In mei zei Hoogers in het interview: ‘De gesprekken wijzen erop dat we onze eigen lokale omroep kunnen behouden, ieder zijn eigen colour locale en identiteit. Dus we blijven bestaan met onze producties en vrijwilligers. Wat gaat veranderen is, dat er naast de lokale omroep een gemeenschappelijke streekomroep komt met een eigen redactie.’
Hoe dit alles zich verhoudt tot wat RTV Oost meldde, roept vraagtekens op. Gaat er voor Hattem al iets veranderen in 2024? Behoudt RTV Hattem haar colour locale en identiteit? Waarom is 1Hattem al in de lucht en wat zijn de gevolgen?

Reactie bestuur
De redactie heeft het bestuur om een reactie gevraagd: ‘Het is een ongelooflijk lastige situatie aan het worden. We willen met drie lokale omroepen Hattem, Kampen en Zwartewaterland verder werken aan de streekomroep. Op dit moment kunnen we daar echt niets meer over zeggen, hoe vervelend ook.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in