Zaterdag 29.06 Vlaggen voor de veteranen

Zaterdag 29 juni is het Nationale Veteranendag. Een dag die in het teken staat van erkenning en waardering voor veteranen, aldus de gemeente. ‘We bedanken dan alle veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede. Vroeger en nu.

‘Omdat veel Hattemse veteranen die dag in den Haag zijn, waar het traditionele defilé plaatsvindt, wordt er in Hattem niets georganiseerd. Wel hijsen we die dag de veteranenvlag bij het stadhuis en bij het veteranenperkje bij de Dijkpoort.’
De Hattemse veteranendag wordt later dit jaar georganiseerd. Bijna tachtig veteranen in Hattem krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Bert Wijnhoud is een van de tachtig Hattemse veteranen: ‘Veteranendag (twintigste editie dit jaar) is voor mij een dag om even stil te staan bij de collega’s met wie ik op missie ben geweest. (Voor mij is dat vier keer naar Afghanistan.) In het bijzonder stil staan bij de collega’s die daar zijn omgekomen of gewond zijn geraakt. Ook denk ik aan de directe relaties van de collega’s die zijn omgekomen en die voor altijd hun geliefde moeten missen.
Ik vind het dus een groot goed dat ėėn dag per jaar erkenning en dank wordt getoond voor de Nederlandse Veteranen.
Het hijsen van de Nederlandse vlag maakt daar deel van uit. Ook waardeer ik zeer dat onze gemeente Hattem jaarlijks medio september een dag organiseert waarvoor alle Hattemse veteranen worden uitgenodigd.
Wat ik overigens wel mis in Hattem, is dat op andere momenten, dus niet op Veteranendag Hattemer verenigingen / instanties ook iets zouden kunnen betekenen, zoals Hattemer Veteranen uitnodigen bij een concert, voorstelling, wedstrijd etc. In andere plaatsen en zeker in het buitenland is dat heel normaal.’

Wist je dat er in Nederland meer dan 100.000 veteranen zijn? Mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van deze groep zijn er nog 30.000 in dienst als militair.

De gemeente doet de oproep: ‘Wil je zelf ook je waardering voor de veteranen tonen? Hang dan op zaterdag 29 juni thuis de Nederlandse driekleur voluit uit!’

foto: gemeente Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in