Dorpsraad en Hoornerveen bundelen krachten tegen springterrein Wapenveld 

Wapenveld – De Dorpsraad Wapenveld, de buurtvereniging Hoornerveen en actieve inwoners van deze buurtschap willen samen optrekken tegen de komst van een springterrein in de bossen bij Wapenveld. Ook willen ze meer weten over het plan voor een oefenterrein voor het manoeuvreren en schieten met 120 mm mortieren langs de westzijde van de Kamperweg, eveneens op Heerder grondgebied. Beide organisaties hebben samen met enkele particulieren een overleg met de gemeente Heerde aangevraagd. Hierop is door het college van burgemeester en wethouders meteen positief gereageerd.

‘Het is de hoogste tijd dat de bevolking breed wordt geïnformeerd over wat de plannen precies inhouden en wat de effecten kunnen zijn voor de bewoners, de recreatiebedrijven, de lokale economie en de natuur. Waar wordt precies een vergunning voor aangevraagd? Waar praten we over als het gaat om geluidsoverlast? Wat voor bunkers komen er om explosieven te laten ontploffen? Hoe gaat de infrastructuur eruit zien en wat wordt het gebruik?’, aldus de initiatiefnemers voor het overleg met de gemeente. Voor de inwoners en de campings zijn de gevolgen directe merkbaar als het gaat om geluidsoverlast en de permanente afsluiting van het bosgebied. Maar ook zijn er veel vragen over de gevolgen voor de natuur maar bijvoorbeeld ook ondergrondse trillingen.

Hattemer Poort
‘Hoe gaat het bijvoorbeeld met verdere ontwikkeling van de ecologische verbindingszone Hattemer Poort waar de provincie miljoenen in heeft geïnvesteerd. Na veel zoeken werd een smalle zone gevonden om de natuur van de Veluwe en de IJsselvallei met elkaar te verbinden. Vervolgens werd het ecoduct Tolhuis aangelegd en werd camping de Filipsberg uitgekocht. Ook werd een 25 ha recreatieterrein van Ennerveld teruggegeven aan de natuur. Terwijl nu ook geldt dat in natuurgebieden geen stikstof mag worden uitgestoten, wil Defensie hier allerlei activiteiten ontplooien en met zwaar materieel gaan rijden. De ecologische structuur wordt zo om zeep geholpen en de miljoenen die de provincie hierin heeft gestoken lijken nu weggegooid geld.’

Drinkwater
Beide organisaties willen ook graag weten hoe het zit met mogelijke ondergrondse trillingen voor de woningen in de omgeving, de leidingen en het enorme schoondrinkwaterreservoir in de directe omgeving maar ook voor het nabij gelegen ecoduct Tolhuis en het viaduct over de A50. Waarbij de Dorpsraad ook de nabijgelegen vuilstort aan de Molenweg benoemd. ‘Daar liggen ook kankerverwekkende stoffen als fenol, tolueen en benzeen zo bleek in de jaren ’70 uit onderzoek door de provincie. Is er een risico dat door de trillingen deze stoffen uitspoelen in het grondwater?’, aldus Jan Nitrauw namens de Dorpsraad.

De Leemcule
De initiatiefnemers zijn blij dat de gemeente Heerde heel alert heeft gereageerd door het Ministerie van Defensie meteen te wijzen op kwetsbaarheid van het gebied en het belang van hoogwaardige recreatie. Dicht in de buurt van het springterrein en het beoogde oefenterrein voor mortieren, ligt het vakantiepark De Koerberg en de buurtschap Hoornerveen. Richting Hattem is er het vakantiepark de Leemcule en richting de kern Wezep is ook veel bebouwing. ‘Buurman’ van het beoogde springterrein wordt het nog te bouwen Natuur Resort Petrea dat na een vergunningtraject van bijna acht jaar (!) nu een omgevingsvergunning heeft voor bijna tachtig vakantieverblijven.

Wakkerschudden
De Dorpsraad Wapenveld en de leden van de buurtvereniging Hoornerveen zijn blij met de al scherpe afwijzing door de gemeente en de gemaakte afspraak. ‘Daarna gaan we kijken welke stappen we kunnen zetten. Het is volgens ons zaak om net als bij de aanleg van de hoogwatergeul als gemeente, maatschappelijke organisaties en burgers samen op te trekken. Het wordt tijd dat we de inwoners wakker schudden voor we straks zelf hardhandig wakker geschud worden’, zegt Magriet Koerts uit de buurtschap Hoornerveen.

2 REACTIES

  1. Schandalig en het verbaasd me niets. Ik fiets daar veel en de afgelopen maanden is er al veel natuur weggehaald en zijn de paden breder gemaakt. Wellicht voor de rupsvoertuigen? Dit moet stoppen!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in