Fietsexcursie ‘Het ‘vreesselijke dorp Wapenvelde’

Vanwege het succes en de lovende reacties op de eerste fietsexcursies ‘Het vreesselijke dorp Wapenvelde’, wordt deze herhaald maar tegelijk ook uitgebreid. Auteur Jan Nitrauw gaat op zaterdag 12 augustus en woensdag 16 augustus opnieuw op stap en dit keer staat er ook een bezoek aan het oude gemaal Pouwel Bakhuis op het programma.
Jan Nitrauw schreef het bijna 300 pagina’s tellende boek ‘Het vreesselijke dorp Wapenvelde’ in coronatijd.

Nitrauw is auteur van de uitgave ‘Het vreesselijke dorp Wapenvelde’ over de historie van het dorp. Tijdens de fietstocht worden bijzondere locaties bezocht. Dat zijn een schuilkelder die door de bewoners van landgoed Winfried in de oorlog werd gebruikt en nu ook het oude gemaal Pouwel Bakhuis. Dat is normaal niet toegankelijk maar speciaal voor deze excursie opent het Waterschap Vallei en Veluwe de deuren voor de deelnemers.

Lekkere start
Met medewerking van EETIT is de start in ieder geval al lekker. Die bestaat uit een ontvangst om 12.00 uur op Vrieze’s Erfgoed met een pannenkoek. Men stapt vervolgens op voor een route van circa 20 kilometer met stops op diverse locaties waar de verhalen vertelt worden.

Interessante stops
De eerste stop is op de plek van het kasteel Arnsberg op de Belt waar de familie Bentinck al rond 1340 woonde. Aan de orde komen verder onderwerpen als de papierindustrie, de strijd tegen het water, de betekenis van de Manenberg en het kerkelijke leven, de schrijfster Annie Oosterbroek-Dutschun en het Nederlands Zuivelmuseum in de boerderij Erve IJzerman waar een stop met een een consumptie wordt gehouden. Vervolgens gaat de rit via de Bruggenhoek naar het landgoed Winfried met een bezoek aan de op het terrein aanwezig schuilkelder uit de WOII. Na een rit door Zwolse Bos en uitleg over de waterleiding, keren de deelnemers terug op Vrieze’s Erfgoed. Onder het genot van een ijsje van ijsboerderij Schellenberg of een drankje, is er dan nog het verhaal van molen de Vlijt en de drie generaties molenaars Vrieze.

Vertrek
Het vertrek is rond 12.30 uur vanaf Vrieze’s Erfgoed waar men rond 15.30 uur terug komt. Deelname kost 16,50 euro en er kunnen maximaal 16 fietsers per excursie mee doen en aanmelden kan via info@vriezeserfgoed.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in