Gelderse basisscholen maken zich zorgen over een tekort aan invalleerkrachten. De coronasteun van het kabinet zorgt ervoor dat scholen veel invallers in dienst nemen om achterstanden weg te werken, maar nu zijn er geen invallers meer over. “Het is een verschuiving van de problematiek”, is de conclusie.
Van Heemstraschool
Er was al een tekort aan personeel en goede invallers in het onderwijs, zegt basisschooldirecteur Johan Bisschop van de Van Heemstra-school in Hattem. “Maar het is dit jaar wel lastiger. Wat ik om me heen hoor is dat met het beschikbaar komen van het extra kabinetsgeld scholen meer ruimte hebben om mensen aan te nemen. En daardoor blijven er minder leraren over om in te kunnen vallen.”
Sint Andreasschool
Ook directrice Petra Brinkman van de Sint Andreasschool in dezelfde gemeente herkent het probleem. “Aan het eind van vorig schooljaar waren invallers al bijna niet te vinden. We hebben dat altijd wel op kunnen lossen gelukkig. Maar ik maak me wel zorgen over komend schooljaar. Hoe moeten we dat gaan doen? Als ik nu bel naar onze vast invalpool, is er niemand beschikbaar.”
Coronasteun
Basisscholen ontvangen coronasteun van het kabinet om de achterstanden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan weg te werken. Het gaat om minimaal 700 euro per leerling. Veel scholen huren met het geld extra personeel in om bijvoorbeeld in kleinere groepen les te kunnen geven en docententekorten op te vullen.
Ook Mini Schouten, directeur van het Personeelscluster Oost Nederland (PON) uit Zutphen, weet niet meer hoe ze aan invallers moet komen. PON levert invalleerkrachten aan basisscholen in heel Gelderland. “Hoe dit schooljaar er uit gaat zien is nog niet te zeggen. Maar wij weten wel dat corona niet weg is. En dat er nog steeds leraren ziek naar huis zullen gaan. Een groot deel is weliswaar gevaccineerd, maar die groep kan ook nog steeds besmet raken.”
Zomaar wat zij-instromers of studenten in de invalgroepen zetten is ook geen goede oplossing, zegt ze. “Juist als invaller moet je de nodige ervaring hebben.”
Pessimistisch
“Het is in feite een verschuiving van de problematiek”, zegt Jeroen Goes, Voorzitter van scholenkoepel Fluvium uit Geldermalsen. “Ik ben er eerlijk gezegd best pessimistisch over. Vorig jaar hebben we het kantje boord gered. Maar toch ook wel klassen naar huis moeten sturen. Dat is iets wat vijf jaar geleden nog redelijk ondenkbaar was. En wat nu al bijna normaal is geworden. Maar dat is het natuurlijk niet.”
In de regio Arnhem gaan de scholen pas 5 september open, maar scholenkoepel Flores in Arnhem is in de vakantie nog bezig met het vullen vacatures. “Heel Nederland is nu tegelijkertijd op zoek naar personeel”, zegt woordvoerder Laura Gort. “We hebben met het geld de helft van onze invallers kunnen plaatsen, maar daardoor hebben we nu nog maar de helft aan invallers over. De vraag is gewoon groter dan het aanbod.”