De provincie Gelderland gaat gemeenten helpen bij woningsplitsen. Door het splitsen van woningen komt meer woonruimte vrij voor starters en ouderen. De nieuwe digitale handreiking helpt gemeenten sneller bepalen wanneer woningsplitsen wel of niet gewenst is. En welke instrumenten daarbij helpen.
Stimuleren en reguleren
In opdracht van provincie Gelderland stelde de Stec Groep met gemeenten een handreiking Woningsplitsen op. Gedeputeerde Peter Kerris: “Met de handreiking willen we woningsplitsen stimuleren waar het kan en reguleren waar het moet.”
Woningbouw versnellen
Woningsplitsen is een snelle manier om het woningaanbod uit te breiden en beter aan te laten sluiten op de vraag. Zo kan het een oplossing zijn voor het tekort aan starterswoningen in gemeenten. Ook kan het handig zijn bij een tekort aan woningen voor ouderen die een woning zoeken die past bij hun levensfase. Door op de begane grond een zelfstandige gelijkvloerse woning te maken kunnen ouderen langer in de vertrouwde omgeving blijven wonen. De bovenverdieping kan dan ingericht worden als starterswoning. Zogenaamde ‘flitsvergunningen’ versnellen de procedures voor woningsplitsen.
Neveneffecten tegengaan
Woningsplitsen heeft ook een keerzijde. Wordt woningsplitsen te veel opgepakt door de markt? Dan is het hanteren van regels rondom woningsplitsen gewenst. In gemeenten met grote woningnood kunnen door woningsplitsen gebieden met te kleine en laagwaardige woningen ontstaan. Die dan voor teveel geld worden verkocht of verhuurd. Hiermee komt de leefbaarheid van de wijk onder druk te staan. Dan is het goed om als gemeente voor woningsplitsing juist regels te maken.
1.000 extra Woningen
In de handreiking staan voor zowel het stimuleren als het reguleren van woningsplitsen instrumenten. En ook de voor- en nadelen van beleid. Provincie Gelderland verwacht dat er door woningsplitsing de komende 5 jaar 1.000 extra woningen bij kunnen komen.
De handreiking staat op handreikingwoningsplitsen.