Anton Pieck zit verankerd in ons collectieve geheugen. Zijn tekeningen zijn met recht een culturele erfenis, want wie heeft er niet een boek, prent of kaart met een tekening van hem in huis?
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Pieck geboren werd. Voor het Anton Pieck Museum Hattem aanleiding om in februari met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te komen. Maar conservator van het museum Francine Oonk is nog op zoek naar een aantal tekeningen, oorlogstekeningen. En daar kun jij mogelijk bij helpen.
Enorm talent
Al op jonge leeftijd toont Pieck zijn talent. Op 11-jarige leeftijd maakt hij de tekening IJsvermaak. Een schaatstafereel met op de achtergrond een huis waarvoor een man staat en 2 kinderen uit het raam kijken: vader en de broers Pieck. De tekening toont al de eerste contouren van de later zo bekende Anton Pieck-stijl.
Zijn eerste prijs mag hij in hetzelfde jaar in ontvangst nemen als Pieck mee doet aan een huisvlijtwedstrijd met een aquarel waarop een stilleven met een bruin potje op een oude stoof te zien is. Op deze tekening is hij erg trots, niet in het minst omdat hij er erkenning voor krijgt.
Eigen stijl
Na zijn opleiding tot tekenaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, gaat hij aan de slag als leraar aan het instituut. Vanaf 1920 tot aan zijn pensionering werkt Pieck aan het Kennemer Lyceum in Bloemendaal. Dat biedt hem zekerheid, iets waar Pieck grote behoefte aan heeft aangezien hij opgroeit in armoede. In die tijd ontwikkelt hij zijn geheel eigen stijl. De stijl die bij velen bekend is; sprookjesachtig en nostalgisch. Pieck heeft niet veel met de modernisering van de 20ste eeuw en ontwikkelt een grote voorliefde voor oude huizen en panden, heeft een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties worden ongekend populair. De tekeningen komen terug op (kerst)kaarten, in boeken en op kalenders. Zijn invloed is ook nog altijd terug te zien in de Efteling, waar de gebouwen zijn geïnspireerd op zijn illustraties.
125 jaar geleden
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Anton Pieck geboren werd. Voor het Anton Pieck Museum aanleiding om in februari van dit jaar met een uitgebreide overzichtstentoonstelling te komen. Achterkleindochter van Pieck, Francine Oonk, is nu conservator van het museum in Hattem. Zij weet als geen ander hoe belangrijk het werk van Pieck voor hem was en hoe zeer het deel uit maakt van de culturele erfenis van Nederland. “Hij kon zoveel meer dan zijn bekende pentekeningen. Zijn werk is heel erg veelomvattend”, aldus Oonk.
‘Oorlogstekeningen’ gezocht
Maar het museum is nog op zoek naar tekeningen. Want in het kader van 75 jaar vrijheid is het museum op zoek naar ‘oorlogstekeningen’. Pieck helpt in de Tweede Wereldoorlog mensen aan vervalste persoonsbewijzen. “Dat deed hij zo goed, dat niemand door had dat het om een vervalsing ging. Hij heeft ook mensen in huis genomen die hij van eten voorzag. Het eten kreeg hij door het te ruilen voor tekeningen.” Het museum is op zoek naar die tekeningen.
Francine Oonk was donderdag 9 januari te gast in Tijd voor MAX.