Hattem toen en nu

Het Voerman Stadsmuseum Hattem beschikt over een collectie foto’s op glasplaat. Rond 1900 heeft fotograaf Bernard A. de Vries Hattem op de gevoelige plaat vastgelegd. Nu ruim honderdtwintig jaar later, zijn vrijwilligers van het museum Adila van Dreven en Ron Maat op pad gegaan om deze locaties in Hattem nogmaals in beeld te brengen.
Het resultaat is de nieuwe tentoonstelling ‘Toen en nu’, vanaf heden te zien in het museum.

Ontwikkeling
‘Toen en nu’ zet de beelden van dat heden en verleden direct naast elkaar. Zo krijg je één blik een tijdsverschil van meer dan honderd jaar voorgeschoteld. In zo’n periode is er zeer veel veranderd in Hattem, al blijken andere soms vertrouwde locaties nog altijd goed herkenbaar. Hier lijkt de tijd minder sporen te hebben nagelaten. De Andreaskerk, de molen, het Daendels-poortje, maar ook de Achterstraat, de Koestraat en de Kerkstraat, plekken in Hattem die in deze fotocollectie allemaal de revue passeren.

Locatie
Het beeld van ‘Toen en nu’ geeft een duidelijk inkijkje in de stedelijke ontwikkeling van Hattem gedurende een eeuw. Zoveel mogelijk is dezelfde standplaats van de fotograaf genomen. Dat was niet altijd mogelijk, zoals bij  ‘Spijker Watervliet’, of locaties die vanuit de standplaats van de fotograaf volledig achter het groen zijn verdwenen.

Straatmeubilair
Wat ook opvalt is dat het leven op straat van karakter is veranderd. Op de vroege foto’s speelt het huiselijk leven zich in hogere mate op straat af. Ook is nog duidelijk de agrarische invloed in het straatbeeld zichtbaar. Op de nieuwe foto’s zijn juist het straatmeubilair, de auto’s en de terrassen veelvuldig aanwezig.

De tentoonstelling ‘Toen en nu’ is vanaf heden tot en met 1 juni 2023 te bekijken in de Zicht op Hattem-zaal van het Voerman Stadsmuseum Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in