Week van de ouder

De week van 1 tot en met 7 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Week van de ouder. Het ouderschap en opvoeden van kinderen lijkt vanzelfsprekend, maar is zeker niet altijd even gemakkelijk.

Soms vinden ouders het prettig om even een moment voor henzelf te hebben. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Daarom is het bij Steunouder élke week de ‘Week van de ouder’.  Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Steunouder-project Hattem
Maar niet iedere ouder durft hulp te vragen. Bij SWHattem hebben ze hier ervaring mee en draait al enkele jaren een Steunouder-project. SWHattem brengt ouders die hulp nodig hebben in contact met een vrijwilliger die de steunouder-rol op zich neemt. Op deze wijze helpen Hattemers andere Hattemers.

Training
Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. Gedurende het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunouder-coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Nieuwsgierig of Steunouder iets voor jou kan betekenen? Of zou je zelf steunouder willen worden? Kijk op www.steunouder.nl/waar voor meer informatie en bel of e-mail naar Stichting Welzijn Hattem: telefoon 038-4432881.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in