Nationale Kraanwaterdag trekt vandaag met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. In het Vitens gebied gaat het om meer de 90.000 kinderen.
Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso’s) alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook Vitens doet weer mee. Dit jaar staat de dag in het teken van het thema ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’
Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners. Marike Bonhof, directeur van Vitens: ‘Het is zo belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met het belang van kraanwater. Het is het makkelijkste, maar ook meest onderschatte drankje van Nederland. Het is altijd beschikbaar en nog eens gezond ook. We willen graag dat kinderen meer water drinken en verder ‘wijs met water’ zijn. Dat proberen we vandaag, met behulp van gastlessen, uit te leggen. ‘
Steeds meer scholen hebben kraanwaterbeleid
Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen in te stellen. Uit landelijk onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50% van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.
Drinkwaterbedrijven willen waterbewustzijn vergroten
Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Het advies is 5-8 glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. Er wordt ingezet op een verdubbeling – 4 glazen water per dag. En dat kinderen ook weten waarom het drinken van water goed voor je is.
Ook is het streven kinderen meer bewust te maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school en de bso slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandenpoetsen of douchen. Tijdens de lessen leren de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en krijgen ze tips hoe ze zelf slimmer om kunnen gaan met drinkwater.