“Dit zet Hattem als kunststad op de kaart”

De hele maand mei stond Hattem in het teken van kunst. Kunstmaand Hattem was hét alternatief voor het jaarlijkse Kunstfestival Hattem, dat door corona voor de tweede keer niet door kon gaan.

“Dat het een succes was, blijkt wel uit het feit dat de werkzaamheden aan het straatwerk en de slechte weersomstandigheden geïnteresseerden niet weerhielden van een stadswandeling door Hattem. Er zijn zelfs enkele werken verkocht naar aanleiding van de kunstroute, die na afloop van de expositie een plekje krijgen bij de eigenaar thuis”, lacht Marije van Loenen, Coördinator Evenementen van Visit Hattem.

Veel belangstelling
Marije kijkt terug terug om een succesvolle kunstroute met belangstelling vanuit heel het land. “Meer dan 1300 bezoekers kwamen voor de kunstroute naar Hattem. Voornamelijk bezoekers uit Gelderland en Overijssel, daarnaast ook uit diverse hoeken van het land. Dankzij de deelnemende winkeliers is deze raamexpositie werkelijkheid geworden. Het wordt zeer gewaardeerd door de kunstenaars dat er in deze tijd iets georganiseerd werd. En ook de Hattemers zelf én het bezoekend publiek laten weten dat ze dit een mooi en origineel alternatief vinden. Het zet Hattem als kunststad op de kaart.”

Hattem één grote galerie
Met ruim 100 kunstwerken veranderde de binnenstad in één grote galerie. Overal waar je keek was dan ook kunst te zien: in etalages, in beeldentuinen en in ateliers. Ook was in de etalage van een leegstaand pand in de Kerkstraat een expositie ingericht met ruim 30 werken van 17 kunstenaars. Met beelden, glas-/hout-/textielwerk en keramiek vormde deze fraai ingerichte etalage een kleurrijk en divers geheel en trok daarmee veel bekijks.

Er was meer…
Beeldhouwersgilde Hattem onthulde tijdens de kunstmaand vier nieuwe beelden in stadspark De Doelen en exposeerde hun werk in hun pand in de Ridderstraat. En ook Kunstgilde Hattem liet van zich horen door niet alleen hun werk te tonen op diverse locaties in de binnenstad, maar ook door de route aan te vullen met een expositie buiten de binnenstad. Het Voerman Museum Hattem liet de kleine raampjes van het museum vullen met tien werkjes van de Hattemse kunstenaar Roeli Rumscheidt. De rode schoentjes van Angelart kunst&zo bracht de bezoeker via etalagekunst bij de Molenbelt naar het Anton Pieck Museum waar een fotolitho van de Dijkpoort van de meester zelf in de etalage was gezet. Ook lieten de vele Hattemse ateliers zien wat ze in huis hadden door in de weekenden de deur open te zetten voor bezoekers.

Blijvertje?
Heel Hattem ademde kunst tijdens de kunstmaand. Een verademing in tijden van corona voor bezoekers én -niet te vergeten- de kunstenaars, die in deze tijd naarstig zoeken naar podia om hun werk te tonen. Visit Hattem weet nog niet of Kunstmaand Hattem in de toekomst weer op de agenda zal staan. “Dat de kunstmaand een succesvol alternatief voor Kunstfestival Hattem was, is zeker.”


Kijk nog even terug naar de reportages die RTV Hattem de afgelopen maand maakte van Kunstmand Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in