Doe vanuit huis mee met de Nationale Tuinvogeltelling

Dit weekend is het weer zover: de Tuinvogeltelling. Vogelbescherming Nederland en Sovon roepen iedereen op in Nederland om gedurende een half uur alle vogels in jouw tuin te noteren en door te geven.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt vanaf 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels. (lees verder na de video)

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari één keer een half uur de vogels in jouw tuin of op balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin? Die tellen dan niet mee.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in jouw tuin of op het balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Jouw telling geef je op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari gemakkelijk door via mijntuinvogeltelling.nl. Vul jouw telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met de smartphone en je kunt na jouw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Hier vind je een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in