Markt wordt ‘Nostalgisch’ beklinkerd

Het college van de gemeente Hattem heeft op 20 augustus gekozen welke gebakken klinker wordt gebruikt voor herbestrating van de Markt. Met deze beslissing kan op 21 oktober met de werkzaamheden begonnen worden.

Op 1 juli 2019 besloot de raad tot herinrichting van de Markt en de rijloper van de Kerkhofstraat met gebakken klinkers. Voor het bestraten van het Kerkplein en een deel van de Kerkhofstraat (voormalig kerkhof) worden de natuursteenkeien hergebruikt die nu op de Markt, Kerkhofstraat en Kerkplein liggen, met een zo smal mogelijke voeg. De gebakken klinkers maken de Markt beter toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Keuze voor gebakken klinker ‘Nostalgie’
Het bouwteam, een samenwerking tussen de gemeente Hattem en de Hattemse firma NTP, werkt bij de voorbereiding van de herinrichting nauw samen met de landschapsarchitect van OKRA. Het team adviseerde het college te kiezen voor een gebakken klinker, type ‘Nostalgie’ van de firma Wienerberger. Deze klinker is donkerder dan de rode klinker in de bies rond het plein en elders in de stad. De klinker heeft veel kleurnuances, zodat deze pleindelen een levendige uitstraling krijgen en goed aansluiten bij het zandsteen van de kerk en de overige aangrenzende panden. Het centrale plein in de binnenstad behoudt zo het onderscheidende karakter als hart van de stad.

Wethouder Auke Schipper is erg tevreden over de gekozen steen: “Ik heb er vertrouwen in dat de Markt met deze mooie steen zijn aantrekkelijke uitstraling behoudt. Door de steen nu te kiezen en te bestellen kunnen we snel met de uitvoering van de werkzaamheden beginnen.”

Een voorbeeld van de gekozen steen is te bekijken in de hal van het stadhuis.

De planning
De komende weken wordt de herinrichting van de Kerkhofstraat en de Markt voorbereid. Op uiterlijk 1 oktober 2019 zijn het definitief ontwerp, de planning van de werkzaamheden en de kosten voor de realisatie gereed. De gehele doorlooptijd voor de werkzaamheden aan de Markt, Kerkplein en de Kerkhofstraat is zes en een halve maand (21 oktober 2019 – 1 mei 2020).

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in