Hattemse huisartsen zetten eerste corona-vaccins

Artsen en medewerkers van de gezamenlijke huisartsenpraktijken ’t Veen en Hof van Blom hebben vandaag bijna 400 Hattemers gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Het vaccineren van de patiënten die een uitnodiging hebben gehad, gebeurde in De Open Poort. Voor hand-en-spandiensten kregen zij hierbij hulp van vrijwilligers van Stichting Welzijn Hattem.

“We hebben weinig afzeggingen gehad,” vertelt dokter Ubink van huisartsenpraktijk ’t Veen. “Een enkeling durfde het vaccin niet aan, maar wij zijn heel tevreden met de opkomst. Het is voor het eerst dat beide praktijken gezamenlijk vaccineren en dat bevalt heel goed.”

Registratiekaart
Patiënten met een uitnodiging werden ontvangen in De Open Poort. Na een eerste triage aan de voordeur, volgde een gesprek met een arts. Daarna ging de patiënt naar een naastgelegen ruimte waar het vaccin werd gezet. Na de inenting moest elke patiënt 15 minuten wachten in de kerkzaal. Elke gevaccineerde kon hierna de kerkzaal verlaten met een registratiekaart coronavaccinatie.

De cliënten die vandaag gevaccineerd zijn, ontvangen 17 juni de tweede dosis. Zij krijgen daarvoor een uitnodiging.

Specifieke doelgroep
De huisartsen in Gelderland hebben het AstraZeneca-vaccin ontvangen voor de doelgroep 63- en 64-jarigen, mensen met Down en mensen met overgewicht. Verder hielden de huisartsen een reservelijst aan om vrijgevallen plaatsen vanwege afzeggingen op te vullen zodat er geen vaccin verloren gaat. Volgens de richtlijn bellen de huisartsen dan eerst de 62-jarigen. Vandaag zijn daarom ook enkele mensen van de reservelijst gebeld en ingeënt.

Het gebruik van het vaccin van AstraZeneca is korte tijd gepauzeerd vanwege mogelijke bijwerkingen. Het ministerie van VWS heeft donderdagavond 18 maart bekend gemaakt dat de vaccinaties met AstraZeneca weer mogen worden voortgezet. De patiënten die eerder al een persoonlijke uitnodiging hadden gekregen van beide huisartsenpraktijken konden daardoor toch op donderdag 25 maart het geplande vaccin krijgen.

Afspraak alleen naar persoonlijke uitnodiging
Het is alleen mogelijk om een afspraak te maken voor vaccinatie als je hiervoor een persoonlijke uitnodiging hebt gekregen van de GGD, jouw medisch specialist of jouw huisarts. Het heeft geen zin om hierover te bellen. Zodra je aan de beurt bent voor vaccinatie, ontvangt je de persoonlijke uitnodiging.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in