‘Hattem’ reist duurzaam naar Internationale Hanzedagen in Gdansk

Op 13 juni vertrekken vanaf station Deventer afgevaardigden van Nederlandse Hanzesteden, waaronder Hattem, naar Gdansk in Polen, voor de Internationale Hanzedagen. Hiermee onderstrepen zij hun commitment aan duurzame mobiliteit en hopen zij een beweging in gang te zetten die zich verspreidt via Overijssel, Gelderland, Nederland naar de rest van Europa.

De Hanzedagen vinden van 13 t/m 16 juni plaats. Dit jaar staat de bijeenkomst van alle Europese Hanzesteden in het teken van duurzaamheid en innovatie, met als motto Change begins here.
De Hanzesteden uit Oost-Nederland, Hattem, Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Kampen, Oldenzaal, Ommen, Rijssen-Holten, Zutphen en Zwolle kiezen voor duurzaamheid door gezamenlijk per trein naar Gdansk te reizen.

Een statement voor nu en de toekomst
Met dit initiatief hopen de bestuurders dat hun beweging zich als een olievlek verspreidt via de Nederlandse Hanzesteden naar de rest van Europa. De rode draad tijdens deze reis is duurzame mobiliteit in en tussen de Hanzesteden. Tijdens de tien uur durende treinreis is er een inspirerend programma waarin brede welvaart, duurzaamheid, handel en economie centraal staan.
De Hanzesteden willen met hun treinreis een beweging in gang te zetten die gericht is op het vergroten van het bewustzijn dat er een duurzaam alternatief is voor internationaal reizen. Hiermee willen de steden het gebruik van de trein stimuleren (in plaats van het vliegtuig en de auto). Dat doen ze  door zelf het goede voorbeeld te geven, het tekenen van een gezamenlijke opdracht (convenant) door bestuurders van de Hanzesteden en een challenge voor de inwoners van de deelnemende Nederlandse Hanzesteden.

Een eenvoudige rekensom laat zien dat de treinreis van Deventer naar Gdansk een CO2 besparing oplevert van 148,5 kg per persoon ten opzichte van een vliegreis. De delegatie van ruim 70 personen bespaart met deze duurzame keuze dus ruim 10.000 kg CO2-uitstoot.

Oproep aan de Europese Commissie
In samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) streven de steden naar comfortabele, makkelijke en snelle treinverbindingen binnen Europa. De gezamenlijke treinreis naar Gdansk is tevens een oproep aan de Europese Commissie om te blijven investeren in duurzame mobiliteit en een betere spoorinfrastructuur.

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, benadrukt de noodzaak van Europese steun: ‘De samenwerking tussen de Hanzesteden in Nederland is een mooi begin, maar inzet van Europa is nodig om duurzaam reizen binnen Europa toegankelijker te maken.’ De oproep van de steden en NS aan de Europese Commissie omvat zes concrete punten, waaronder het investeren in spoorinfrastructuur, het vereenvoudigen van het ticketsysteem en het creëren van een gelijk speelveld voor trein en vliegtuig.

Over de Internationale Hanzedagen
Succesvolle handel, vertrouwde relaties en duurzame verbindingen. Dat is het resultaat van de eeuwenlange samenwerking tussen de Hanzesteden in Europa. Om dit in stand te houden komen de bestuurders van de Hanzesteden elk jaar bij elkaar tijdens de Internationale Hanzedagen. Van Bergen tot Lübeck, van Edinburg tot Gdansk. Eén van de steden organiseert een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten, hun steden te promoten en om overleg te voeren over actuele thema’s.
In 2024 vinden de dagen plaats in Gdansk onder het motto Change begins here. Leiders, ondernemers, wetenschappers, makers en innovators komen tijdens de 44e editie bij elkaar om met het Hanzeverleden als basis de wereld van morgen vorm te geven. De Hanzesteden uit Oost-Nederland grijpen deze kans aan om de aandacht te vestigen op goede duurzame verbindingen binnen Europa: zij gaan dus met de trein naar Gdansk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage: Statement naar Europese Commissie

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in