Thema IJsselbiënnale actueler dan ooit

Het thema van de IJsselbiënnale 2021 Tij, Tijd en Tijdelijkheid is door de recente wateroverlast actueler dan ooit.

Mieke Conijn, directeur van de IJsselbiënnale: “Wij hebben de deelnemend kunstenaars al in 2020 gevraagd om voor deze editie van de IJsselbiënnale na te denken over de verhouding tussen mens en landschap en de impact van klimaatverandering op het landschap en die verhouding. Dat ze – met de voeten en hun kunstwerken in het water – zo letterlijk met de urgentie van de thematiek geconfronteerd zouden worden, hadden we natuurlijk niet verwacht.”

Onderdak voor heel Hattem
Beeldend kunstenaar Edwin Zwakman maakte een kunstwerk dat staat naast het fietspad naar ’t Kleine Veer in Hattem. Zwakman laat een fantasie zien hoe Hattem eruitziet als de zeespiegel in 2084 een aantal meters is gestegen. Het is een drijvende stad, gebouwd op twee containerschepen die vier flatgebouwen dragen. Deze gebouwen zijn opgebouwd uit zeecontainers. Het geheel is op schaal gebouwd, maar zou in het echt uitgevoerd kunnen worden en zo plaats kunnen bieden aan de complete bevolking van het huidige Hattem.

Zwakman werkt aan het project At night I see the future waarin hij toekomstbeelden op een beeldende manier verwerkt. Hij is gefascineerd voor de hoge waterstand en stuurde RTV Hattem foto’s en video-opnames van zijn kunstwerk ter illustratie.

Bekijk hier de film die Edwin heeft gemaakt. De tekst gaat na de film verder.

De IJsselbiënnale 2021 duurt tot en met 19 september. De moderne Ark van Noach van Edwin Zwakman kan je zien bij de toegangsweg naar t Kleine Veer.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in