Hattem populairste Gelderse woongemeente in 2022, grootste leegloop in Arnhem

Hattem was in 2022 de Gelderse gemeente waar de meeste mensen naartoe verhuisden ten opzichte van het aantal personen dat er juist vertrok. Tegenover elke nieuwe inwoner stonden slechts 0,73 Hattemers die verhuisden naar een andere gemeente. Ook andere Veluwse gemeenten als Nunspeet, Heerde en Putten waren populaire vestigingsplaatsen, evenals Brummen en West Maas en Waal. Voor Arnhem geldt juist het tegenovergestelde: voor elke nieuwe Arnhemmer zag de gemeente er 1,3 vertrekken. Daarmee is Arnhem één van de tien Gelderse gemeenten waar het aantal nieuwe inwoners er lager lag dan het aantal mensen dat er juist vertrok. Dit is te lezen in een artikel op slimster.nl, ze stellen ook een overzichtelijke kaart ter beschikking.

Grootste percentage nieuwe inwoners toch starters
In elke Gelderse gemeente was het grootste percentage van de nieuwe inwoners tussen de twintig en dertig jaar. In Nijmegen ging het om bijna 52 procent, in Rozendaal om ruim 17 procent. Dat is volgens Slimster goed verklaarbaar, doordat dit de leeftijdsgroep is die voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Vooral in de studentensteden Nijmegen, Wageningen en Arnhem is het aandeel twintigers vanzelfsprekend hoog. Dertigers vestigen zich relatief gezien het vaakst in Druten en Culemborg, terwijl veertigers liever hun heil zoeken in gemeenten als Buren, Lochem en Zutphen, al zijn de verschillen in deze leeftijdscategorie veel kleiner.

Ouders met jonge kinderen vertrekken naar Rozendaal
Ouders met jonge kinderen zien hun kroost het liefst opgroeien in Rozendaal. In deze gemeente werd vorig jaar het grootste percentage kinderen tussen de 0 en 10 jaar ingeschreven: 17,3 procent. Op enige afstand volgen Neder-Betuwe, Winterswijk en Oldebroek. De gemeente Wageningen registreerde daarentegen slechts in 4,4 procent van de gevallen een nieuwe inwoner in deze leeftijdscategorie. Ook Nijmegen en Arnhem blijken geen populaire bestemmingen voor jonge ouders.

Ouderen verhuizen naar Renkum
In de categorie 70-plus valt op dat Renkum de populairste nieuwe bestemming is. Met de stad Arnhem en de rust van de Veluwe binnen handbereik strijken ouderen hier graag neer. 12,1 procent van de nieuw ingeschreven personen in deze gemeente was vorig jaar ouder dan 70. Ook in Hattem, Nunspeet, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Berg en Dal ligt dit percentage boven de 10 procent. Nijmegen, Oldebroek en Buren verwelkomden daarentegen het kleinste percentage ouderen. In deze gemeenten was minder dan vier procent van de nieuwe inwoners in 2022 ouder dan 70 jaar.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in