Hattem, Heerde, Elburg, Kampen, Oldebroek en Zwolle ontevreden over alternatieve routes Lelystad Airport

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze week een brief gekregen van de gemeenten Hattem, Heerde, Elburg Kampen, Oldebroek en Zwolle. Zij schrijven hierin niet tevreden te zijn over de voorgestelde alternatieve routes voor vliegtuigen vanaf Lelystad Airport.

Vertrouwen geschaad
Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Oldebroek is teleurgesteld in het proces: “Onverwachts heeft de minister het Startbesluit voor de luchtruimherziening genomen, dat ook grote gevolgen heeft voor alternatieve routes boven onze gemeenten. Daarmee is het vertrouwen geschaad.”

Extra geluidsoverlast
De vliegtuigen kunnen door het Startbesluit vanaf Wezep doorstijgen naar het hogere luchtruim wat in ons gebied extra geluidsoverlast geeft. Een snelle opening van Lelystad Airport is al eerder door de gemeenten afgewezen: “Eerst het luchtruim herzien en daarná pas Lelystad Airport openen.”

Alternatieve routes
Omdat er ondanks de bezwaren de kans bestaan dat Luchthaven Lelystad volgend jaar al open gaat, zijn de gemeenten in gesprek gegaan met het ministerie. Er is samen gezocht  naar een alternatieve route, met zo min mogelijk gehinderden. Op 16 april presenteerde het ministerie de alternatieve routes. Daarbij kregen de gemeenten het verzoek of zij en de betrokken inwoners binnen enkele weken konden reageren.

Niet meegenomen 
“Twee dagen later heeft u uw Startbesluit voor de luchtruimherziening bekendgemaakt. Wij waren hierdoor onaangenaam verrast, omdat het Startbesluit vanwege de gekozen uitgangspunten gevolgen heeft voor de vliegroutes op de Noord-Veluwe”, schrijven de gemeenten in de brief naar de minister. “De extra overlast is niet meegenomen bij de gepresenteerde routeopties. Daarmee is het geven van een reactie op deze routeopties weinig zinvol,” aldus burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff namens de zes gemeenten.

“Wat zijn de gevolgen?”
De gemeenten vragen nu aan de minister om op korte termijn duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van het Startbesluit bij de verschillende routeopties boven de Noord-Veluwe. “Wij vragen u bij uw besluiten groot gewicht toe te kennen aan de negatieve gevolgen van de beoogde vliegroutes en voldoende oog te hebben en te houden voor de vele inwoners en bezoekers van ons gebied die hier de nadelen van zullen ondervinden.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in