Nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau eert dialect

In de nieuwe negendelige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet? Het Dialectenbureau van Omroep MAX is vanaf afgelopen maandag te beluisteren op NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

Dialect in de Hanzetijd
In het Hanzejaar 2023 is aandacht voor ‘dialect’ ook op zijn plaats. In de middeleeuwen was het Nedersaksisch namelijk een zeer prominente taal, die onder meer diende als officiële voertaal van de Hanze. In de eerste aflevering van de podcast Het Dialectenbureau wordt daar aandacht aan besteedt, samen met Bennie Jolink. In een andere podcast, genaamd De Nedersaksen, wordt ook aandacht besteed aan de Hanze en het dialect uit onze regio.

Dialectsprekers aan het woord
In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings); heel Nederland komt aan bod. De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding.

Eerste aflevering: verzet
Het thema van de eerste aflevering is Verzet: van de Friezen die vechten voor een eigen taal, de jeugd in de Bijlmer die zich met straattaal afzet, tot Bennie Jolink die het woord ‘boerenlul’ heeft omarmd als geuzennaam en de kloof tussen stad en platteland al in 1981 constateerde. Maar wie goed luistert, ziet vooral veel overeenkomsten tussen deze dialectsprekers.

Dialectsprekers
De dialectsprekers in de eerste aflevering zijn: zanger van de streektaalrockband Normaal: Bennie Jolink (Nedersaksisch), columnist van NRC en schrijver van het straattaalwoordenboek Smibanese: Professort Soortkill (Straattaal), én onderzoeker aan de Fryske Akademie: Lieuwe Westra (Frys).

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in