Heimwee TV; Hattem in 1966

Omroep Gelderland heeft een prachtige serieĀ Ons Dorp. Veel ouderen zitten nu thuis en vervelen zich misschien wel wat. Door deze serie kunnen zij weer terugdenken aan vroeger.

In de serie Ons Dorp zijn opnames te zien van dorpen in Gelderland, maar ook van de stad Hattem. De jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, reisden de Enschedese ondernemer Johan Adolfs en zijn filmers met Paillard Bolex-camera’s stad en land af om dorpsfilms op te nemen. Een periode die deels onbezorgdheid en onbevangenheid uitstraalt terwijl er ook aangepakt moest worden. Een tijdperk waarin de dorpen en kleine steden besloten en gelukkige gemeenschappen lijken waar iedereen elkaar kent en groet.

De opnamen in Hattem zijn in 1966 gemaakt. De film toont een stad die letterlijk uit zijn muren groeit en buiten de muren gaat bouwen. In de ommelanden zoals het Lageland verschijnt iets van de moderne tijd: nieuwbouwwijken. Het zijn de jaren waarin het Apeldoorns kanaal zijn economische functie verliest ten gunste van het wegvervoer. En het zijn de jaren waarin de Hattemers kennismaken met een nieuw fenomeen: de Spar zelfbedieningssupermarkt in de Kerkstraat.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in