Zonnepanelen in natuurgebied is heet hangijzer in Hattem

Het idee om zonnepanelen te plaatsen op het oude vuilstortterrein in Hattem deed veel stof opwaaien tijdens het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland en RTV Hattem. Waar de VVD voorstander bleek van de optie, waren D66 en PvdA/GroenLinks dinsdagmiddag pertinent tegen.

Hoewel D66 en PvdA/GroenLinks begonnen met een onderlinge discussie over welke partij het groenst was, stonden ze schouder aan schouder tegenover de VVD. Volgens lijsttrekker Jaap van Tiel van PvdA/GroenLinks kan er eerst een andere stap worden gezet. “Wij gaan voor laaghangend fruit”, stelde hij. Daarmee doelde hij op het plaatsen van zonnepanelen op daken. “Wij willen 100 procent van de bestaande daken volleggen.”

Erwin Kwakkel van D66 deelde de mening van Van Tiel dat zon op dak prioriteit verdient. “We lopen echt achter met zon op dak”, ageerde hij. In zijn strategie wil hij ervoor zorgen dat iedereen mee kan met de energietransitie. “We moeten ook aandacht hebben voor mensen met de kleinere portemonnee.” Volgens hem kan de energieneutraliteit daarmee gehaald worden.

Regionale Energie Strategie
Dat was Erik Kleinpenning, lijsttrekker van de VVD, het compleet met hem oneens. Hij stelde ook te willen focussen op zon op dak, maar haalde aan dat die panelen niet meetellen voor de Regionale Energie Strategie. “Daar gaat het puur om hoeveel zonne-energie en windenergie we krijgen op land”, liet hij weten. “We hebben een taak en dan redden we het niet alleen met wat we nu doen.”

Dus gaf Kleinpenning aan dat een zonnepark in het natuurgebied dat voormalig een vuilstort was, een optie is die hij wil onderzoeken. Hij begreep het gevoel dat het een ingrijpende beslissing kan zijn, maar volgens hem kan het niet anders: “Als we niet bereid zijn om iets in te leveren of om moeilijke keuzes te maken, dan gaan we het niet halen.” Hij stelde dat het zelfs een verbetering kan zijn voor de natuur.

Hij ving bot bij zijn opponenten. Kwakkel: “Natuur opofferen is voor ons niet bespreekbaar.”

Het debat nog een terugkijken? Dat kan hier.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in