Besparen op boodschappen doe je zo

Of je nou een keer in de week, of elke dag boodschappen doet. Het is en blijft een flinke kostenpost. Eentje die bovendien elk jaar een beetje groter lijkt te worden. Het CBS berekende dat een gezin met minderjarige kinderen in 2020 elke maand gemiddeld zo’n 492 euro besteedde aan boodschappen. Daar zal dit jaar vast nog een schepje bovenop komen gezien de coronakilo’s die velen van ons inmiddels met zich meedragen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je met een iets minder lange kassabon bij de kassa staat?

Alleen wat noodzakelijk is in de boodschappentas
Om te besparen op je boodschappen heb je wel een beetje discipline nodig. Wanneer je met je boodschappentas door de supermarkt loopt moet je je eigenlijk bij elk product afvragen of het een product is dat je wilt hebben of een product dat je moet hebben. Weersta de verleiding om van alles mee naar huis te nemen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Wat je hier goed bij kan helpen is het maken van een lijstje. Dit kun je natuurlijk lekker ouderwets met pen en papier doen, of je gebruikt hier een handige app voor. Maar wat je ook doet, hou je vervolgens gewoon aan je lijstje! En schrijf hier natuurlijk alleen de producten op die echt noodzakelijk zijn. Betekent dit dat je nooit meer iets mag kopen gewoon omdat het lekker is? Natuurlijk niet. Maar door je steeds af te vragen of iets echt essentieel is ga je een stuk bewuster boodschappen doen en in combinatie met je lijstje is het veel makkelijker om de verleiding te weerstaan.

Ga maar een keer in de week op pad met je shopper
Een andere manier om te besparen op je boodschappen is door niet elke dag naar de supermarkt te gaan. Wanneer je je shopper maar een of twee keer in de week pakt voor een rondje boodschappen word je gedwongen om een planning te maken en ben je minder geneigd om impulsaankopen te doen. De meeste mensen die elke dag naar de supermarkt gaan doen dit bovendien vaak na het werk of na de studie, zo rond etenstijd. Met als extra risico dat ze door hun rammelende maag niet goed meer letten op het budget. Ben je een beetje competitief ingesteld dan kun je er ook een wedstrijdje van maken, voor jezelf of met je partner, door een doelbedrag in te stellen waar je onder moet blijven. Je zult dan ook merken dat je bijna automatisch op de aanbiedingen gaat letten.

Laat je portemonnee thuis en bestel online
In deze tijden van corona is het natuurlijk sowieso erg veilig en praktisch, maar ook voor je portemonnee loont het om je boodschappen online te bestellen. Zit jij lekker thuis op de bank dan ruik je die versgebakken croissantjes niet, zie je die heerlijke, maar prijzige, verse pizza’s niet liggen en je wordt niet verleid om bij de kassa op het laatste moment nog een chocoladereep weg te grissen die je in de auto of op de fiets al hebt verslonden voor je thuis bent. Daar komt bij dat het niet alleen geld scheelt, maar ook tijd en energie. Je kunt er vaak ook nog voor kiezen of je het laat thuisbezorgen of dat je het zelf oppikt bij een pick-up point wanneer het jou uitkomt. Je bespaart bovendien niet alleen geld doordat je je niet laat verleiden door impulsaankopen, maar kunt ook heel goed het totaalbedrag in de gaten houden als je een online boodschappenlijstje aan het maken bent. Tenzij je in de supermarkt een zelfscanner gebruikt of een rekenwonder bent raak je daar al gauw de kluts kwijt.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in