Twee spoormonumenten spoorloos

Wim Eikelboom, maker van de podcast rivierverhalen, heeft als liefhebber van de rivier de IJssel gebruikers van Twitter opmerkzaam gemaakt op het volgende mysterie. Niet alleen blijken de hefwielen van de oude spoorbrug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle zijn verdwenen, maar ook het spoormonument langs de Harlinger Trekvaart.

Aan de IJsseloever tussen Zwolle en Hattem verdwenen dit voorjaar twee reusachtige gietijzeren hefwielen van de oude IJsselbrug. De uit 1936 daterende wielen waren in 2013 geplaatst bij de oude brugpijler als spoormonument ter herinnering aan de oude brug. In de pijler staat ook een plaquette met de tekst dat toenmalig minister Thorbecke in 1862 de eerste steen legde voor de spoorverbinding over de IJssel.

De plaquette op de brugpijler is onleesbaar door graffiti en de hefwielen zijn zoek. ProRail deed aangifte van vermissing. Een opsporingsonderzoek van de politie leverde geen enkele aanwijzing op waar de monumentale spoormonumenten zijn gebleven. De politie heeft het onderzoek in december gesloten.

Gek genoeg is dit niet het enige zoekgeraakte spoormonument van ons land in 2019.

Tweede monument verdwenen
In Friesland werd in september melding gemaakt van verdwijning van een spoormonument langs de Harlinger Trekvaart. Het betreft een spoordeel van het Dokkumer Lokaaltje, de voormalige en opgeheven spoorlijn tussen Dokkum en Leeuwarden.

De Leeuwarder Courant meldt de verdwijning in september van dit jaar. Het gaat om een stalen brugdeel. ‘We zijn het spoor bijster. Dit brugdeel is zoek’, laat een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden weten in de krant.

 

Wim Eikelboom ziet drie opties waar het monumentaal spoorstaal is gebleven:

  1. De monumenten zijn ter plekke in het water van de Harlinger Trekvaart en de IJssel gekieperd.
  2. De monumenten zijn in het nachtelijk duister met zwaar materieel weggehaald door een verzamelaar die het op zijn/haar eigen terrein uitstalt in Nederland of ergens in het buitenland.
  3. De monumenten zijn ’s nachts gestolen, in stukjes gezaagd en als oud ijzer verkocht.

Nog een optie
De redactie van RTV Hattem kan hier een vierde optie aan toevoegen. Misschien dat de verdwijning het werk is van Oudejaarsvereniging De Oliebol in Vledder. Deze groep jongeren was verantwoordelijk voor de verdwijning van twee reusachtige dinobeelden bij de ingang van Dinoland in Zwolle. Dit was gedaan als een oudejaarsstunt. Hoe mooi zou het zijn als hetzelfde gebeurd is met de spoormonumenten en dat deze na de jaarwisseling weer teruggelegd worden op de plek waar ze verdwenen zijn.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in