Jubileumuitzending ’25 jaar Radio Hattem!’

Dit jaar is de lokale omroep van Hattem al 25 jaar in de lucht. De eerste uitzending van Radio Hattem werd op zaterdag 27 april 1996 om 11.00 uur ‘ingestart’ door onze toenmalige burgemeester Carry Abbenhues.

Dat willen we uiteraard graag uitbundig vieren, maar corona gooit helaas roet in het eten.
Maar we laten het niet onopgemerkt voorbijgaan!

Zaterdag 24 april | 9 tot 12
Bij Radio Hattem besteden we zaterdag 24 april in een speciale jubileumuitzending aandacht aan deze mijlpaal in de geschiedenis van onze lokale omroep. Van 9 tot 12 vertellen medewerkers en oud-medewerkers van RTV Hattem over de start van de radio. Maar ook hoe het verder ging. De mobiele zender, de komst van de kabelkrant, de tv en de overgang naar online. Je kunt niet alleen luisteren, maar ook meekijken naar deze speciale uitzending.

Hoe het begon
BĂ© Niemeijer en Bert van de Stoep kwamen als initiatiefnemers eind jaren ’80 in contact met Wim van der Ziel, die al een paar jaar actief was bij Omroep Zwolle. Samen met o.a. Dick Vergunst en Hans Akkermans werden de mogelijkheden voor een lokale omroep in Hattem onderzocht en werd in 1990 de “Stichting Omroep Hattem” opgericht.

Publieke omroep
Net als de landelijke en regionale omroepen moet ook een lokale publieke omroep voldoen aan de Omroepwet. Zo moet in de programmering een vastgesteld aantal uren met cultuur en informatie opgenomen zijn. Het vinden van voldoende vrijwilligers was dan ook een grote uitdaging. En voor de financiering van apparatuur en infrastructuur voor de etherzender werden sponsor- en donateursacties opgezet. Door het toetreden van Ed Blok als bestuurslid kwam dit door zijn connecties in een stroomversnelling terecht. En op 27 april 1996 ging Radio Hattem de lucht in!

Weekendprogrammering
In de eerste jaren waren de radio-uitzendingen geconcentreerd rond de weekenden. Zo kon je op vrijdagavond bijvoorbeeld luisteren naar ”Op weg naar…”, op zaterdagmorgen “Goedemorgen Hattem” en ’s middags het sportprogramma “Tweede jeugd sportief”. En op zondagmorgen werden kerkdiensten van verschillende kerken uitgezonden tijdens “Zendtijd voor de Kerken”. Muziekprogramma’s voor de verschillende doelgroepen waren toen ook al onderdeel van de programmering. Zo waren de verzoekplatenprogramma’s “Fontein van muziek” en ‘de Kinderfontein’ erg populair. En al redelijk snel konden we de raad- en commissievergaderingen van de gemeente Hattem via de radio uitzenden.

Radio en tv
Omdat in Hattem ‘de kabel’ werd vernieuwd kwamen er meer mogelijkheden. We kregen een kabelkrant en na het grootse jubileumjaar “Hattem 700” kwam er de vraag of het niet mogelijk zou zijn om reportages van die activiteiten via de kabel uit te zenden. Zo ontstond het idee voor een TV-tak. Radio Hattem was inmiddels verhuisd naar een nieuwe, ruimere studio in De Marke. En op zaterdag 10 september 2005 ging de TV van start met een live-uitzending vanuit de Marke en feitelijk het begin van RTV Hattem.

Toekomst
Radio is Ă©Ă©n van de pijlers van RTV Hattem. Naast radio en tv is er een website en zijn we actief op sociale media voor de informatievoorziening. De term “omroep” is dan ook ingeruild voor “media-instelling”, waarbij steeds meer rtvhattem.nl de spil in het web zal worden. Livestream, ‘On Demand’, Podcast, DAB+, uitzendingen via 5G, meer regionale samenwerking: veel nieuwe ontwikkelingen zijn bezig of komen er aan. Radio maken en radio luisteren is de laatste 25 jaar erg veranderd. Maar wat blijft is de aandacht voor het lokale nieuws en de lokale samenleving. Als dat een speerpunt blijft, heeft Radio Hattem zeker een toekomst.

Stap in de wereld van de media!
Maar voor die toekomst hebben we jouw hulp nodig. Eén van de manier om te helpen is om mee te werken aan het werk van onze omroep. Daarvoor zijn veel mogelijkheden, bijvoorbeeld als webredacteur, technicus, filmer, presentator, automatisering en ga maar door. Ervaring is fijn, maar niet noodzakelijk, enthousiasme wel. Kijk eens bij onze vacatures of stuur een e-mail naar info@rtvhattem.nl voor een oriënterend gesprek.

Kadotip!
Een omroep heeft veel kosten voor bijvoorbeeld apparatuur, providers, huur van de studio. Al het werk wordt door vrijwilligers gedaan en we krijgen subsidie en een omroepbijdrage van de gemeente. Toch is dit niet voldoende en hebben wij als omroep andere inkomstenbronnen nodig. Bijvoorbeeld de bijdrage van donateurs. Voor 10 euro per jaar ben jij vriend van onze omroep en draag je eraan bij dat wij lokaal nieuws voor de Hattemers kunnen brengen. Hier kun je je aanmelden. Alvast bedankt!

Adverteren
Tot slot kun je ons helpen door te adverteren. Dan ontstaat een win-win-situatie, want jouw product of dienst krijgt op die manier veel aandacht en RTV Hattem krijgt meer financiële armslag. Heb je interesse om te adverteren op een van onze mediakanalen- radio, tv, website- of een combinatie daarvan, neem dan contact op met info@rtvhattem.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in